На Портала за обществени консултации към правителството е публикуван проект

...
На Портала за обществени консултации към правителството е публикуван проект
Коментари Харесай

Пускат за обществено обсъждане правилата за възлагане на дейности по Механизма за възстановяване и устойчивост

На Портала за публични съвещания към държавното управление е оповестен план на Постановление на Министерски съвет (ПМС) за установяване на разпоредбите за възлагане на действия по вложения от крайни получатели на средства от Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ).

МВУ е инструмент, който цели да обезпечи ефикасна и забележителна финансова поддръжка за ускорение на използването на устойчиви промени и обвързваните с тях обществени вложения в страните членки на Европейски Съюз, показва вицепремиера Асен Василев, вносител на плана на Постановление на Министерски съвет .

Ключово изискване за осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и изплащането на средствата по Механизма от Европейската комисия е отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз и предприемането на ограничения от страните членки, които подсигуряват предотвратяването, разкриването и коригирането на измами, корупция и спорове на ползи.

С цел да се регламентира реда за подписване на контракти за осъществяване на действия от крайни получатели, както и да се понижи рискът от измами, корупция и спор на ползи при разходване на средства от Механизма , следва да се основат и одобрят правила за възлагане на действия по вложения от крайни получатели, които не са възложители по Закона за публичните поръчки, показва вицепремиерът. Това е метод, използван по оперативните стратегии, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, вследствие на което е насъбран забележителен опит както от органите, участващи в ръководството и контрола на тези стратегии, по този начин и от изпълнителите на планове. Този метод е различим и използван от участниците в икономическия живот на страната, което ще понижи напрежението в системата от въвеждането и използването на нови правила, добавя Василев.

Предложения и мнения по предлагането могат да се вършат до 21 април.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР