На почти всички им омръзна от избори и гласуванията през

...
На почти всички им омръзна от избори и гласуванията през
Коментари Харесай

Коментар | Вяли избори, но голяма промяна

На съвсем всички им омръзна от избори и гласуванията през последните две седмици минаха съвсем апропо. Напълно изненадващо обаче те пренаредиха картината на българската политика и начертаха осовите линии на събитията към властта за идващите месеци.

Резултатите от изборите са такива, че всяка от огромните партии може да се похвали с триумфи, само че също и всяка може да уточни значими провали на своите съперници:

ГЕРБ получи най-вече гласове, завоюва най-вече кметове и общински съветници. В същото време загуби доста значими градове като София и Варна, както и няколко други регионални центрове, а също и болшинството си в общинските препоръки на доста места. ПП-ДБ завоюваха София, Варна, Пазарджик и Благоевград, както и сериозна част от гласовете в общинските препоръки на доста места. Надеждата им обаче, че същинската смяна на България ще стартира от всеобща победа по места, не се случи. Навсякъде " смяната " ще би трябвало да се прави, дружно с тези, които би трябвало да бъдат изменени. Българска социалистическа партия съвсем завоюва изборите в София и изцяло в още два регионални града и доста други, въпреки и по-малки градове. " Почти " обаче не се брои за победа, а и предишните локални избори също излъчиха мощна лява " съвсем " кметица - Мая Манолова, само че нейната политическа гравитация изчезна по-късно. Движение за права и свободи завоюва основни кметски позиции в районите си, както и много общински съветници. Пасивността на придвижването обаче беше измежду главните аргументи да се изгубят кметските места в Пазарджик и Благоевград, а турбуленциите след изборите докара до оставката на водача на Движение за права и свободи Карадайъ.

Всички тези резултати се случиха в конфликта сред два противоречащи си изборни феномена. От една страна, това бяха може би най-нечестните и непредставителни избори през последните над 30 години. Няколко неща направиха локалния избор в този момент да наподобява като доста неубедителна реплика на народна власт:
Реклама
неуспехът с машинното гласоподаване на значимия първи тур (който въпреки всичко дефинира състава на общинските съвети) слабата интензивност големият брой на невалидните бюлетини потвърдените фалшификации и неточности при броенето на гласовете.

От друга страна обаче, това бяха първите избори от доста време насам, в които тематиката за пазаруването на гласове на практика отсъстваше. Разбира се, на някакви места това се е случвало, само че доста надалеч от гигантските мащаби на някои от парламентарните избори през последните години. Защо това е по този начин занапред ще се изследва, само че е индикативен фактът, че на тези избори най-малко на едно място (в Провадия) бяха арестувани трима души за това, че се заплашвали в локалния ромски квартал да НЕ се гласоподава.

Докъде ще доведат всички тези събития, само че сигурното е, че стартират по-интензивни разбърквания на пластовете. И това е добре.

Застоят в никакъв случай не води до нещо положително и най-малко два текста от този брой на " Капитал " го потвърждават:
Реклама

Свързани публикации Увяхването на ГЕРБ 10 ноември 2023, 06:22 Камъни за милиони: по какъв начин концесионерът от Белащица е напът да осъди страната 9 ноември 2023, 06:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР