На пленарен дебат за ваксинацията в Европейския съюз срещу коронавируса

...
На пленарен дебат за ваксинацията в Европейския съюз срещу коронавируса
Коментари Харесай

Защо Брюксел договаря тайно ваксините с фармацевтичните компании?

На пленарен спор за имунизацията в Европейския съюз против ковид в сряда депутатите поддържаха единния европейски метод и приканиха за взаимност и бистрота.

Повечето изказали се в полемиката, отдадена на световната тактика на Европейски Съюз за имунизациите против COVID-19, приветстваха бързото създаване и обезпечаване на безвредни ваксини, само че приканиха за по-голяма изясненост по отношение на договорите с фармацевтичните компании. Но общо е мнението, че би трябвало повече бистрота и да се приключи практиката на "тайните " договаряния с фармацевтичните компании.

Според Естер де Ланге (ЕНП, Нидерландия) единствено по-голяма бистрота може да разсее необятно публикуваната визия, с съображение или не, че прекомерно постоянно облагите се слагат преди ползите на хората във фармацевтичната промишленост. Тя посочи изгодите от единното закупуване на ваксини на европейско равнище: „ Това значи повече ваксини на по-добра цена и при по-добри условия. Това демонстрира какво може да направи Европа, когато сме обединени. Можем да помогнем за спасяването на животи “.

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) изрази неодобрение от тайнствеността на договорите с фармацевтичните компании: „ Тази неизясненост е засегнатост за демокрацията. При всеки контракт купувачът би трябвало да бъде наясно какво купува, при какви условия и на каква цена “. Той също по този начин обърна внимание на въпроса за отговорността при възможни проблеми: „ Критично значимо е да знаем кой ще носи отговорността, в случай че има негативни резултати от имунизацията - дали тя ще се носи от обществените управляващи или от производителите? Ние нямаме визия “.

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) насочи предизвестие против „ здравния шовинизъм “, който може да нанесе вреди на съдействието за имунизациите в Европа. Според нея отговорът е солидарността и единството: „ Ако запазим единството си и имаме заслужено систематизиране на имунизациите си в страните членки, имаме всички учредения да имаме вяра, че 380 милиона европейци ще бъдат имунизирани до лятото. Това е теоретичен и здравен героизъм, който не трябва да се унищожава от паралелни контракти и директни покупки на ваксини “.

Комисарят по опазването на здравето Стела Кирякидес увери депутатите, че техните настоявания за бистрота са чути. Тя приветства обстоятелството, че един от доставчиците на ваксини се е съгласил да направи наличен текста на контракта и сподели, че Комисията ще постави напъните да убеди останалите компании да създадат същото.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР