На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за

...
На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за
Коментари Харесай

Исторически ден за Европа: Лидерите се разбраха за възстановителния фонд и бюджета

На петия ден от договарянията Европейският съвет реализира съглашение за бюджета на Европейски Съюз до 2027 година. За първи път в историята европейският бюджет е обвързван с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща поддръжка за европейската стопанска система, съобщи след края на съвещанието ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Споразумението вкарва някои неща за пръв път: европейските страни ще набират огромни суми посредством групова, а не самостоятелна продажба на облигации; също така огромна част от тези пари ще се даде на най-пострадалите от пандемията страни безплатно, а не като заеми, които биха раздули държавните им задължения.

Тези необикновени стъпки отразяват сложен консенсус измежду страните членки: че мащабите на рецесията, пред която са изправени, изискват невиждани ограничения за гарантиране на легитимността, стабилността и благоденствието на Европейски Съюз.

Бюджетът ще бъде 1,824 трилиона еврои ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възобновяване, разясни ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предвижда се запазването на отстъпките от бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция.

Мишел посочи, че се планува отпущането на бюджетни средства да бъде спирано при закани за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано болшинство. Фон дер Лайен уточни, че отпущането на средства от фонда за възобновяване ще бъде обвързано с осъществяването на рекомендациите на Европейска комисия за развиването на националните стопански системи посредством така наречен европейски учебен срок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР