На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е

...
На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е
Коментари Харесай

Асоциацията на кабелните и комуникационните оператори: При платената телевизия има 30% сив сектор

На пазара на разпространяване на платена телевизия сивият бранш е към 30%, сигнализират от Българската асоциация на кабелните и информационните оператори (БАККО).

Асоциацията поддържа измененията в Закона за авторското право и сродните му права.

Ако съпротивата против текстовете продължава, тя по-скоро е израз на отвращение да бъдат реализирани действителни резултати в посока конкурентен и транспарантен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха поставили завършек на съществуващи порочни практики, показват от БАККО.

Публикуваме цялостния текст на мнението на Българската асоциация на кабелните и информационните оператори по отношение на измененията в ЗАПСП:

" Приетите промени несъмнено касаят главно телевизионните стратегии и всички субекти на авторското право, само че считаме, че косвените изгоди ще допринесат за понижаване на нелоялната конкуренция в бранша и изсветляване на пазара на разпространяване на платена телевизия.

За БАККО, която сплотява платформени оператори, сложени „ на ярко “ и спазващи законовите условия, промените са значими и са крачка към нормализиране на пазара, на който има към 30% сив бранш. Считаме, че следните ограничения ще имат значение в реализиране на тази цел:

- Възможността за потребление на модерни софтуерни решения за реализиране на отдалечен мониторинг върху телевизионните стратегии. Да пребориш с цифровото пиратство с аналогови ограничения явно е неработещо и в този смисъл поддържаме опцията за потребление на нови софтуерни решения.

- Установяването на улеснена процедура по връчване на актовете за определяне на административни нарушавания и на наказателните постановления по ЗАПСП -държавните и регулаторните органи имат опция да усъвършенстват напъните си в осъществяване на функционалностите си, тъй като ненаказаността е плодотворната почва в която виреят нерегламентирани практики и оператори, които разрушават конкурентността на пазара.

- Възможността, дадена на главния ни регулатор – КРС да употребява и други данни за пазара на разпространяване на Платена ТВ, което ще добави напъните на регулатора за годишното показване на цялостната и правилна визия за нашия пазар, неговото положение и трендове. От БАККО поддържаме и спомагателните условия, признати от законодателя, в потреблението на референтни данни и изследвания от КРС и нуждата те да дават отговор на методика, съгласувана с Комисията.

Следва да отчетем и необятните благоприятни условия за разискване на Законопроекта, които бяха предоставени и от Министерство на културата и от Правна комисия към Народно събрание, в това число бе проведена работна група към Комисията. Разгледани и коментирани бяха всички отзиви и опасения, възприети бяха промени на първичния текст.

В този смисъл, в случай че съпротивата против текстовете продължава, тя по-скоро е израз на отвращение да бъдат реализирани действителни резултати в посока конкурентен и транспарантен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха поставили завършек на съществуващи порочни практики.

Говорейки за транспарантен и конкурентен пазар, не можем да не отчетем, че подхванатите стъпки за изменение са единствено едната част от напъните. От БАККО неведнъж сме заявявали, че с цел да има триумф поставената със законопроекта цел е належащо дружно с ограниченията, ориентирани против нерегламентираното разпространяване на телевизионни стратегии, да се подхващат и законодателни ограничения, гарантиращи прозрачността и публичността на метода, по който телевизионните оператори образуват размерите на възнагражденията за предоставяното от тях на кабелните, сателитните и другите платформени оператори правото да популяризират съответните радио и телевизионни стратегии. Посоченото може да бъде реализирано посредством въвеждането на законово обвързване за радио и телевизионните оператори да вършат обществено налични своите цени/тарифи за разпространяване на стратегиите, върху които имат права. Подобна смяна в посока на бистрота към този момент беше осъществена със Закона за наложително складиране на печатни творби, с който медиите, в това число електронните, бяха задължени да разгласяват информация за източниците си на финансиране. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР