На пазара има богато разнообразие от видове леща. Червената леща

...
На пазара има богато разнообразие от видове леща. Червената леща
Коментари Харесай

Вкусна и богата на полезни вещества, ето и интересна рецепта

На пазара има богато многообразие от типове леща. Червената леща е една от тях и тя несъмнено заслужава да бъде част от менюто ви, тъй като има необикновено изгоди за здравето и се бори сполучливо с непотребните килограми. Също по този начин алената леща изисква много по-малко време за готвене, което е добра вест за всички домакини. Какви са изгодите от алената леща?

Богата е на антиоксиданти – алената леща е богата на антиоксиданти, които се борят с въздействието на свободните радикали, потискат възпалителните процеси и забавят процесите на стареене. Всичко това води до възстановяване на здравето и защищава от пораждане на хронични и дигенеративни болести.

Подобрява работата на сърдечно-съдовата и нервната система – както към този момент споменахме алената леща е богата на антиоксиданти и по тази причина има удобен резултат както върху сърдечно-съдовата, по този начин и върху нервната система. Тя съдържа още и витамини А и В, които понижават възпалителните процеси в организма, които са главен фактор в развиването на неврологични дегенеративни и възпалителни положения.

Богата е на витамини и минерали – алената леща е богата на калций, магнезий, калий, фосфор, желязо, витамини от група А и В. Също по този начин тя е богата на протеини и фибри, което я прави извънредно подобаваща за хората, които упражняват постоянно, които желаят да се отърват от непотребните килограми, както и за тези, които имат потребност да управляват равнищата на кръвната си захар.

Засища за дълъг интервал от време – алената леща е богата на фибри, протеини и комплицирани въглехидрати и доставя скъпа сила на организма, която се освобождава в продължение на най-малко няколко часа. Една купичка алена леща е в положение да ви засити за дълъг интервал от време и да притъпи апетита ви, което пък ще ви защищити от похапването на нездравословна и висококалорична храна сред главните хранения.

Богата е на фолиева киселина – фолиевата киселина е извънредно значима за развиването на клетките, изключително за нервната система и изключително при бременните дами. Тя е значима както за развиващия се плод в утробата на майката, по този начин и за регенерацията на клетките, тъканите, за вярното разделяне на клетките и за контрола на хормоналния баланс в организма.

Рецепта с алена леща

Необходими артикули:

1 чаша алена леща, измита и отцедена;

1 огромен лук, нарязан на ситно;

2 скилидки чесън, ситно нарязани;

1 морков, нарязан на ситно;

1 ч.л. доматено пюре;

1 ч.л. кимион;

1 ч.л. куркума;

Сол на вкус;

Черен пипер на вкус;

1 литър зеленчуков бульон или вода;

2 с.л. зехтин;

Сок от половин лимон;

Прясно нарязан магданоз за сервиране;

Начин на подготвяне: В огромен тиган загрейте зехтина на междинна температура, прибавете лука и чесъна и ги сортирайте до омекване. Прибавете моркова и продължете да готвите за още няколко минути. Добавете алената леща, доматеното пюре, кимиона, куркумата, солта и черния пипер и разбъркайте добре.

Прибавете зеленчуковия бульон или водата и оставете да заври, след което намалете температурата и варете на слаб огън досега, в който лещата стане мека – това ще отнеме към 20-25 минути. Полезна и вкусна КРЕМ чорба от алена леща, картофи и моркови Когато лещата е подготвена, прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Поднесете супата гореща, поръсена с прясно нарязан магданоз.

написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР