На пътя на изход от Русе към София от рано

...
На пътя на изход от Русе към София от рано
Коментари Харесай

Започва национален протест на билкари и събирачи на трюфели

На пътя на излаз от Русе към София от рано сутринта започнаха да се събират събирачи на билки и на трюфели от цялата страна. Те стачкуват против претенции патентен налог, който би утежнил тяхната активност.
За претенции налог билкарите схващат напълно скоро по думите на Росен Иванов - ръководител на Асоциацията на търсачи на трюфели.
„ На 26 септември бяха оповестени промени в Закона за локалните налози и такси, които ни вменяват патентен налог. Не може да приемем това, тъй като брането на билки, трюфели и гъби е сезонна активност. Така налаганият патентен налог, като размер не е фрапиращ, само че той постанова други тежести – административни или парични, които са тежки за събирачите, тъй като техният труд е сезонен – до 3 месеца. На втори проект общините имат 8% от горските територии. Те оказват помощ за контрола и използването на недървесните горски артикули. Допълнителните тежести върху нашата активност не са допустими, тъй като ние имаме и доста други разноски при практикуване на нашата активност ”, сподели Иванов.
При събиране на трюфели, според от преваляванията, събирачите на този тип гъба минават от една община към друга. Те заплащат 10% налог и в този момент от събраните артикули. Внасянето на нов налог към избрана община би лимитирал тяхната активност, обясниха ловците на трюфели.
Предвижда се обсада на пътя Русе-София. Добре е пътуващите в тази част на България да плануват обходен маршрут.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР