На първо място имаме директни фалшификации, лъжи за ситуацията на

...
На първо място имаме директни фалшификации, лъжи за ситуацията на
Коментари Харесай

Вучич обвини международната общност за ситуацията в Косово

" На първо място имаме директни фалшификации, неистини за обстановката на място и сложна битка на една нация за оцеляване в нейните огнища ".  Това съобщи сръбският президент Александър Вучич след съвещанието на Съвета за национална сигурност във връзка на конфликтите в Косово, заяви Б92.

Той повтори, че косовската полиция няма право да бъде в северната част на Косово и Метохия, а там би трябвало да бъде дирекция " Север ".

Вучич уточни, че това, което беше оповестено вчера и в предходните дни и седмици, се случва и сега.

" Днес те нахлуха със специфични елементи. Международната общественост се прави, че не го е видяла ", сподели той.

Според него, става дума за преустановяване на сръбския проблем в Косово и Метохия и той упрекна част от интернационалната общественост, че взе участие в това.

" Става въпрос за опит за преустановяване на сръбския проблем в Косово, в който вземат участие албанският министър председател Албин Курти, управляващите в Прищина и огромна част от интернационалната общественост. 

По думите му, сръбските управляващи обмисляли какво да вършат.

" За нас е значимо и албанците, и сърбите да запазят мира ", сподели той.

Както той съобщи, американците желаят унищожаване на барикадите.

" Разбрах това обръщение доста добре и го чаках, макар че съм отчаян. Те имат свое дете и го пазят. Те сътвориха албанското дете преди 20 години и го довършиха преди 14 години. Казват, че барикадите са проблем. Не лимитират придвижването на нито един албанец. Това е митинг ", сподели той.

Президентът на Сърбия сподели, че за него това е най-трудният ден, откогато е президент или министър председател, и че най-тежката нощ следва.

" Имам въпрос към нашите американски сътрудници: Кои съглашения съблюдава Прищина и кои съблюдават американците? ", попита той. 

Той сподели, че има информация от КФОР, че албанците няма да подхващат насилствени дейности против стачкуващите. Президентът добави, че сърбите в така наречен Косово би трябвало да се доверят на КФОР.

Президентът на Сърбия също по този начин осведоми, че международните сътрудници идват на 17 декември и до тогава трябва да се резервира мирът.

Както сподели той, той не е сигурен, че на Запад се радват на държанието на Курти, само че че могат да го накарат да се държи обичайно и в сходство с нормите на интернационалното право.

" Призовавам хората да се доверят на тяхното управление. Ние знаем доста добре какво вършим и ни е грижа за нашия народ в Косово и Метохия, само че също и за всеки жител на тази страна. Моето обръщение към народа на Косово е, че няма предайте се и ние сме с вас ", сподели Вучич.

Припомняме, че сръбският външен министър Ивица Дачич по-рано упрекна косовския министър председател Курти, че непрестанно пали пожари, само че че сърбите няма да останат без поддръжка.

" Какви са нашите червени линии: Първо, не може да има нови договаряния по това, което към този момент сме договорили. Второ, не може да има признание на независимостта или участието на Косово в Организация на обединените нации. Трето, не може да има физически офанзиви, т.е. застрашаване сигурността на сърбите. Това са нашите червени линии. Ние сме подготвени за мир, само че за това е нужна още една страна, " сподели Дачич.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че Европейският съюз няма да толерира офанзиви против правната си задача ЕУЛЕКС, или потребление на насилствени, незаконни дейности на север. Барикадите би трябвало да бъдат отстранени неотложно от косовските сърби. Спокойствието би трябвало да се възвърне. ЕУЛЕКС ще продължи да координира дейностите си с косовските управляващи и КФОР.

Членове на специфичните елементи на косовската полиция, въоръжени и с бронирана техника, нахлуха в постройката на огромния язовир " Газивода ". Според сръбските медии те са изгонили охранителя и са свалили сръбските флагове, издигнати там.

Косовската полиция не разрешава прекосяването през граничните пунктове Ярине и Бърняк нито пешком, нито с транспортно средство. Косовските сърби остават на барикадите, издигнати в няколко обитаеми места в символ на митинг против вчерашния арест на някогашен служител на реда, който през днешния ден в изказването си Вучич отбрани като почтен човек.

В последните две години напрежението сред Сърбия и Косово от време на време ескалира, когато управляващите в Косово започнаха решение да заменят издадените от Сърбия регистрационни номера на коли в райони, където етническите сърби съставляват болшинството.

Само преди дни стана ясно, че Европейски Съюз е изготвил ново съглашение за контролиране на спора. Планът за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия е с явен график на дейностите и е бил изпратен при започване на седмицата и на двете страни.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че връзките не престават да са обтегнати. През 2013 година Белград и Прищина се ангажираха с разговор под егидата на Европейски Съюз за разрешаване на нерешени въпроси, само че беше реализиран дребен прогрес.

Споразумението с Косово остава едно от главните предварителни условия за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР