На опелото на убит в Украйна руски военен в катедралния

...
На опелото на убит в Украйна руски военен в катедралния
Коментари Харесай

Архиепископ Питирим : Загиналите руски войници в Украйна отиват в рая, Путин да бъде коронован за монарх

На опелото на погубен в Украйна съветски боен в катедралния храм „ Св. Стефан “ в Сиктивкар, Коми, локалният архиепископ Питирим (Волочков) даде публичност на главните хрумвания, които Московска патриаршия легитимира в общественото си говорене от началото на войната на всички нива – от патриарх до редови духовник, оповестява.

Архиепископът съобщи, че безспорно умрелите в Украйна съветски бойци са светци. Той назовава Украйна „ покрайнина на Русия “, която не за първи път е окупирана. Светите съветски князе постоянно са нападали Киев, когато той се е отклонявал от правия път. Руските бойци през днешния ден водят в Сирия, Афганистан и Украйна свещена война. Критерий за светостта на бойците е не Евангелието, а „ военната просвета “. Архиепископът е получил признание за справедливостта на съветската специфична интервенция в Украйна. Убеден е, че Путин би трябвало да бъде коронован за монарх.

Ето и главните акценти в словото на съветския свещеник:

„ За православния е разбираемо, че да умреш за вярата и отечеството си е заветен дълг и свещено обвързване. Войниците, умрели по този начин, са светци. Ние се молим за тях, след това те за нас се молят. Православието знае доста случаи, когато покрайнината (окраина) на Русия е била окупирана. Да речем Святополк, който умъртвил братята Борис и Глеб, борейки се за престола, само че бил погубен от Ярослав Мъдри дружно с доближените си. Киев бил освободен. Повторение имаме при Андрей Боголюбски, също свят княз. Светостта на князете не попречила на превантивните ограничения на въоръжената война. Много е значимо да разберем, че бойците през всички епохи, без значение къде водят война – дали в Сирия, в Афганистан или в Украйна, е без значение – те всички са светци, в случай че съблюдават военния правилник и военната просвета. Едно от изискванията да бъдеш в парадайса е да си православен боен, да пазиш достойнството на своята страна и да я защитаваш съгласно военната просвета, а по какъв начин е проведена тя, на нас, жителите, не е обещано да съдим. Вярвам обаче, че нашата военна система е създавана с епохи и хилядолетия и че ние живеем по Бога, по тази причина всичко в нашата страна ще бъде наред “.

Всичко това се случва в дните на великденския пост и в навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Господне. А това е доста явен знак както за Русия, по този начин и за руснаците, болшинството от които поддържат тази братоубийствена война, за техните морални правила и полезности, които явно нямат нищо общо с Християнството и тези на демократичния свят. Поведението на висши духовници в Русия, които повтарят разказите на Путин и Кремъл, от ден на ден наподобяват на православни джихадисти, които нямат нищо общо с православието. А претенциите Московската патриаршия да бъде обединител на православния пристиянски свят са цинични.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР