На официалната пресконференция на Съвета на ЕС, пръв говори Шарл

...
На официалната пресконференция на Съвета на ЕС, пръв говори Шарл
Коментари Харесай

Декларацията от Гранада на срещата на върха на Съвета на ЕС е приета, без планирания текст за миграцията

На формалната конференция на Съвета на Европейски Съюз, пръв приказва Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет. Той очерта 4 значими точки – увеличаване на стопанската система с вложения в зелените технологии и технологиите с изкуствен интелект, защитата (особено в светлината на войната в Украйна), енергийния бранш и по-активната ангажираност на Европейския съюз с проблемите по целия свят. „ Имаме специфична роля в света и би трябвало да я изиграем “, сподели още Шарл Мишел.


Специално място ръководителят на Европейския съвет отдели на миграцията и изрази задоволството си от напъните на комисията за постигането на Пакт за миграцията. „ Трябва да продължим да сме по-ефективни в битката с незаконните групи, които провеждат незаконната миграция. Трябва да работим повече с тези директни за незаконния трафик на хора страни, с цел да защитим по-добре границите си “, акцентира още той.


„ Това бяха 48 интензивни часа политика “, приключи изказването си Шарл Мишел.

След като акцентира, че и в идващото белгийски председателство дневния ред ще продължи в същата посока – за разрешаване и на районните спорове Сърбия-Косово и Южен Кавказ.


След него, президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на испанския министър председател Педро Санчес и сподели „ Тази неофициална среща на върха е инвестиция в подготовката на бъдещето! “. Преди 8 месеца във Версай, Европейска комисия реши да реализира енергийна самостоятелност, здрава стопанска система.

„ Решихме да влагаме големи средства във финансовото излекуване и за армията в Украйна. Общо сме дали 82 милиарда евро с поддръжка на Украйна “, сподели Урсула фон дер Лайен.

„ Драстично намалихме съветската хватка върху енергийните доставки. Напълно се отървахме от съветските въглища. Успяхме да върнем енергийната рецесия до равнищата преди войната в Украйна и направихме скок към възобновимата сила. Зависехме 50% от съветския газ – в този момент това равнище е под 10%. За първи път тази година съумяваме да произведем повече сила от слънцето, в сравнение с от газ “, продължи президентът на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен добави, че две от най-важните точки, обсъждани на срещата на върха са миграция и „ разширението на Европейския съюз до 30 плюс членове “. „ Няма да има директни пътеки. Всички се основава на достижения. Затова и ние би трябвало да напишем домашното си, и когато претендентите за участие покажат достижения, да сме подготвени да ги посрещнем в общия европейски дом. “

„ Докладът за готовността за приемане ще бъде подготвен през ноември, преди срещата на Европейския съвет през декември 2023. “, сподели още тя. Говорейки за миграцията, Урсула фон дер Лайен сподели, че с помощта на испанското президентство рецесията е овладяна и всички се надяват напъните да доближат сполучлив край.

„ За това е нужен нов метод към директните страни. 150 милиарда евро са резервирани за африканските страни за вложения в инфраструктурата, само че би трябвало да се изградят филантропични коридори и правни пътища, с цел да се откри прецизна миграционна политика “, съобщи тя.

„ Заедно с „ Европол “ би трябвало да смажем проведената престъпност, която се занимава с незаконна миграция: 330 хиляди незаконни мигранти са влезнали в Европа през 2022. Не можем да ги приемем. За сметка на това сме позволили над 3.7 милиона легални мигранти за предходната година. Трябва да стане ясно, че ние решаваме кой идва в Европа и кой може да има достъп до нашата стопанска система и системи “, акцентира Урсула фон дер Лайен./ БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР