На официална церемония днес изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй ЕАД

...
На официална церемония днес изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй ЕАД
Коментари Харесай

Министър Христов: С подписаното споразумение с Фраматом завършва процесът по диверсификация на доставките за АЕЦ „Козлодуй“

На публична гала през днешния ден изпълнителният шеф на „ АЕЦ Козлодуй ” ЕАД Георги Кирков и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на Фраматом, подписаха съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за българската централа.
„ Днес е значим ден в историята на АЕЦ „ Козлодуй ”. С подписаното съглашение с Фраматом приключва процесът по диверсификация на доставките за българската нуклеарна централа ”, сподели министърът на енергетиката Росен Христов. Той разясни, че същинската диверсификация значи подмяна на един снабдител с най-малко два доставчика, работещи в конкурентна среда. Освен компанията ТВЕЛ – Руска федерация, свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР-1000 създават Уестингхаус Електрик Швеция АВ и Фраматом – Франция. На 22 декември 2022 година бе подписан контракт за произвеждане и доставка на касети със свежо нуклеарно гориво за пети блок на АЕЦ „ Козлодуй ” с Уестингхаус – Швеция. Фраматом създава касети със свежо нуклеарно гориво, които са аналог на касетите, употребявани в шести блок на нуклеарната ни централа. Горивните касети на Фраматом ще се създават в фабрики в Европа.
„ Непрекъснатата употреба на АЕЦ „ Козлодуй ” с оптимален потенциал е извънредно значима за енергийната и националната сигурност на България ”, сподели още енергийният министър Росен Христов. По неговите думи с доставките на свежо нуклеарно гориво от страна на Уестингхаус и Фраматом се подсигурява безпроблемната работа на 5 и 6 блок на нуклеарната електроцентрала в идващите 10 години. Министър Христов изрази убеденост, че партньорството с двете най-големи интернационалните компании, основани в Европа, ще докара до реализацията и на нови нуклеарни мощности у нас.
Цялостното диверсифицирано портфолио за всички оператори на нуклеарни централи в Европейски Съюз е основно изискване за гарантиране на непрекъснатата и безвредна работа на нуклеарните мощности и сигурното и надеждно произвеждане на електрическа енергия.
„ С сътрудниците от Фраматом ще поставим оптимални старания според задачите и периодите, написани в това съглашение, с цел да стигнем до подписването на контракта ”, сподели изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй ” Георги Кирков. Сключеното през днешния ден съглашение регламентира график на бъдещите договаряния и подписване на контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. Двете страни ще сключат контракт за до 12 презарядки за интервала 2025 – 2034 година в това число.
Старшият вицепрезидент по горивото на Фраматом Лионел Геф изрази своето удовлетворение от взаимната работа с АЕЦ „ Козлодуй ”. „ Щастливи сме, че можем да спомагаме за развиването на реакторите вид ВВЕР-1000, ситуирани на територията на Европа, и по особено за АЕЦ „ Козлодуй ”, сподели той. По думите на господин Лионел Геф българската нуклеарна централа има значима роля в производството на беземисионна електрическа сила. Старшият вицепрезидент по горивото на Фраматом акцентира, че френското свежо нуклеарно гориво към този момент е получило лиценз.
Усилията за понижаване на зависимостта от един снабдител на нуклеарни материали и услуги за АЕЦ „ Козлодуй ” са напълно в сходство с политиката на Агенцията по доставки на ЕВРАТОМ за диверсификация. В осъществяване на тези условия, със свое решение от 9 ноември 2022 година Народното събрание разпореди на Министерския съвет да обезпечи условия за лицензиране на неруско нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ”. 
В събитието участваха още зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков, изпълнителният шеф на БЕХ Иван Андреев и посланикът на Франция Жоел Мейер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР