На Никулден - засилени проверки за качеството на рибата по

...
На Никулден - засилени проверки за качеството на рибата по
Коментари Харесай

Близо 12 лв. за кг шаран - каква риба ще сложи българинът на трапезата за Никулден?

На Никулден - засилени инспекции за качеството на рибата по магазини и тържища. Не са открити се съществени нарушавания.

В празничния ден Агенцията по сигурност на храните успокои потребителите, че могат да употребяват риба свободно. А прясната може да се разпознае с просто око.

" Лъскави люспи, прилепнали по тялото, слузта е бистра, няма жълтеникав цвят, очите са бистри, хрилете са с розово-червен цвят ", разяснява пред bgonair зам.-изпълнителният шеф на БАБХ - доктор Галя Викьова.

Търговците на риба стават все по-отговорни към потребителите, увери тя.

" Предлагат артикул, от който потребителят да бъде удовлетворен, тъй че умерено можем да консумираме риба ", добави доктор Викьова.

След като се уверихме в качеството на рибата, екипът на Bulgaria ON AIR ревизира и какви са цените на обичайния шаран в магазините.

" При нас цената е 11,90, само че приблизително е към 10 лв.. Много е значимо самото качество на рибата и размерът, колкото е по-малка - обикновено е цената да бъде по-ниска. За столицата ципурата приблизително е към 18/17 лв., а лавракът - към 19 лева ", разясни шефът на рибен магазин Владимир Ангелов.

Никулден е най-големият празник в фамилията на Николай Йовчев, който с изключение на, че е кръстен на настойника на риболовците, е разпален по риболова още от 5-годишен. А през днешния ден с изключение на занимание, е притежател на един от най-старите магазини за запалени рибари.

Първата риба на доста хора е кротушка, моята е мренка. Наистина е магия ", разяснява той.

А на трапезата тази година Николай ще подготви лефер.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР