На несъответствието между онова, което човек влага и впоследствие получава,

...
На несъответствието между онова, което човек влага и впоследствие получава,
Коментари Харесай

Теди Москов оглавява бунта на недоволните платци

На несъответствието сред това, което човек влага и след това получава, се опълчват героите в пиесата „ Няма да платим! Няма да платим “ от Дарио Фо. Това е най-новата режисура на Теди Москов, чиято премиера се състоя неотдавна на сцена навън „ На стълбите “ пред Театър „ София “. Табелите Plazza Giovanni Vazoff и Via Ran Basilico не просто придвижват фена на мястото на действието, само че го потапят в една на моменти сюрреалистична българо-италианска реалност.

Точно както подбуда за множеството войни в света е някоя жена, пристрастеностите на неподчинението разпалват в тази ситуация две дами – Маргарита и Антония. Знаменателни са осъществяванията на Мила Банчева и Невена Калудова, чиито героини в символ на митинг против растящите цени на стоките и спадането на приходите ограбват локалния супермаркет. Не за пръв път Теди Москов се заиграва в спектаклите си с патологиите на консуматорското ни общество. Само тъй като са на промоция, без въобще да четат етикетите, дамите „ обогатяват “ семейството си с никому ненужни артикули от рода на просо за канарчета и кучешка храна.

Съзвучна с последните събития у нас (а и по света) е още тематиката за ролята на полицията по време на безредици и ескалиращо национално неодобрение. „ Обир ли да направя, или обиск? “ – пред такава хамлетовска алтернатива се изправя карабинерът в гротесковото преобразяване на Пламен Манасиев. В присъщия за режисьора жанр постановката изобилства от литературни и културологични препратки. „ Ветрилото “, необятно както нормално, обгръща родни класици като Вазов и Яворов, та до Шекспир, Брехт, Горки: „ Човек – това звучи скъпо! “.

Ако за други представления е в ущърб събитието, че се играят в открита градска среда, в тази ситуация – персонално се убедихме – е добре пристигнало. Като по поръчка таман сега, в който една от героините упреква мъжа си, че в никакъв случай не я е водил в чужбина, над главите ни прелита аероплан. За една по-особена атмосфера способства и наличието на все по-увеличаващи се групички от деца, лудували допреди това в парка. Първоначално притихнали отвъд стоманените ограждения, а след това някак проникнали измежду зрителските места, те като хипнотизирани следиха ставащото на сцената. А точно – служители на реда със смъкнати до глезените гащи; жена с навита на кенчета вместо на ролки коса; двубой с франзели; тостер, който се трансформира от касетофон в гайда; микрофон, представляващ щафета шпек салам; актриси, наподобяващи кукли невеляшки. Както му е присъщо, режисьорът споделя своята дума за тъжните страни на съществуването посредством средствата на комичното. През смеха се разкрива по какъв начин неизбежно се стига до миг, когато човек декларира отхвърли си да заплати за неприятното ръководство и за ниското качество на живота въобще.

В останалите функции приветстваме Михаил Милчев, Николай Върбанов, Сава Пиперов, Юли Малинов и Юлиян Рачков.

" Няма да платим, няма да платим! " ще продължи да се играе на открита сцена и след лятната почивка на Театър " София " през август. Следващите представления са на 5 и 15 септември, а след края на астрономическото лято премиерата влиза в Голямата зала в спектакъл " Заимов ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР