На най-забавната археологическа находка се натъкнаха археолози. Усмихнато лице на

...
На най-забавната археологическа находка се натъкнаха археолози. Усмихнато лице на
Коментари Харесай

Натъкнаха се ненадейно на най-забавната археологическа находка! Вижте я

На най-забавната археологическа находка се натъкнаха археолози. Усмихнато лице на 4000 хиляди години, издълбано върху антична делва, бе намерено при разкопки в южната част на Турция. Древното емоджи е най-старият изрисуван ухилен облик, откриван до момента.

Съдът, на който попаднали учените, служел за предпазване на вино. През последните седем лета екип от турски и италиански археолози изследва руините на античния хетски град Каркемиш, намиращи се на турско-сирийската граница.

Никога досега не сме се сблъсквали с сходен предмет в цялата ми 30-годишна кариера. Усмихнатото лице без подозрение е там. Няма други следи от боядисване по делвата и няма никакви паралели в античното керамично изкуство на региона, споделя лекар Николо Марчети от университета в Болоня, който е началник на разкопките.

При тазгодишната експедиция учените разкрили няколко аристократични погребения, в които имало голям брой антични предмети. Повечето служели за подготвяне на храна и предпазване на питиета. Колкото и доста неща да разкрили за живота на античните хети, никой не мислил, че експедицията ще открие най-старото емоджи.

Делвата е бяла на цвят, с дребен отвор, необятно тяло и дребна ръкохватка. Открита е в гробна камера на хетски благородник и се е употребила за предпазване на сходна на шербет напитка към 1700 години пр.н.е.

Тъй като гробницата била разграбена в предишното, изначало учените помислили, че откритото усмихнато личице съставлява пошла вандалска смешка, само че разбор посочил, че то е направено, когато е основана и самата делва.

 Усмихнато лице, Каркемиш Снимка: Arthur Brand

Общо 25 специалиста са работили в последните седем години по огромния обект, представляващ град Каркемиш. Мястото има значим принос за археологията, откакто първите разкопки са водени от Лорънс Арабски в интервала сред 1911 и 1914 година.

През 2018 година следва градът да бъде консервиран и отворен за обществеността като музей навън, сподели турското министерство на културата и туризма. Древната кана с първото емоджи ще бъде изложена в близконамиращия се археологически музей в град Газиантеп.

Хетейци били анадолски народ, управлявал империя, разпростряла се от актуалната Гърция и Египет през Турция в Сирия. Самият Каркемиш е мястото, където се счита, че се е състояла голямата борба, разказана в Библията, сред Египет и съдружника му Сирия против обединените сили на Вавилон, Мидия, Персия и Скития през 605 година прочие Хр.

В края на Бронзовата ера под натиска на Морските нации Хетската империя се разпада на по-малки страни, погълнати след това от Неоасирийската империя към 1178 г.пр.Хр.

Преди откриването на античното емоджи се смяташе, че тези усмихнати личица са измислени през 60-те години на ХХ век при появяването на първите клавиатури.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР