На най-високо ниво в Европейския съюз се обмислят предложения, които

...
На най-високо ниво в Европейския съюз се обмислят предложения, които
Коментари Харесай

Забрана за Huawei и другите китайски компании до изграждането на 5G мрежи в Европа?


На най-високо равнище в Европейския съюз се обмислят оферти, които да доведат до фактическата възбрана на съоръжение на Huawei Technologies за мобилни мрежи от последващо потомство (5G мрежи). Това са декларирали за Ройтерс четирима висши представители на Европейска комисия, като съгласно тях по този начин ще се усили интернационалният напън върху най-големия производител на телекомуникационни устройства в света, предава БНР.

Усилията на Европейската комисия в тази тенденция са към момента на доста ранен стадий и могат да се окажат комплицирани за реализиране, само че този ход бележи смяна в позицията на Европейски Съюз в изискванията на възходящи опасения за сигурността на Запада против закани от Китай.

Според цитираните от Ройтерс неназовани висши европейски чиновници, една от опциите, които се преглеждат от Европейската комисия, е да се промени законът за киберсигурността от 2016 година, който изисква компаниите, участващи при построяването на основна инфраструктура, да подхващат подобаващи ограничения за сигурност.

Чрез изменение на дефиницията за така наречен " сериозна инфраструктура ", тъй че в нея да се включат и мобилните мрежи от пето потомство (5G), законът ще попречи дейно на бизнеса в Европейски Съюз да употребяват съоръжение, предоставено от всяка страна или компания, която е обвинена в потребление на нейното съоръжение за шпионаж или бойкот.

Могат да бъдат нужни и други промени, като да вземем за пример промени в разпоредбите за възлагане на публични поръчки, прибавят висшите европейски чиновници. Те акцентират, че всичките промени не са свързани единствено с една единствена компания (визирайки Huawei) и са провокирани от по-широките опасения за националната сигурност във връзка с Китай.

Говорителка на Huawei съобщи преди дни, че " Huawei е отворена и ангажирана да работи с европейските институции за създаване на стандарт за киберсигурност за Европа ", добавяйки, че откриването на нов център за киберсигурност в Брюксел през март акцентира уговорката на компанията към Европа. " Huawei има явен опит в киберсигурността ", уточни говорителката и акцентира, че Huawei отхвърля отправените обвинявания в шпионаж и бойкот.

Китайското държавно управление отхвърли неведнъж, че има желание да шпионира Запада и осъди като неоснователна възбраната, наложена в Съединени американски щати и Австралия, за потребление на китайски снабдители при създаване на 5G мобилните мрежи.

Посланикът на Китай в Европейски Съюз Чжан Мин е отправил сходно обръщение на частна среща в Европейска комисия с комисаря по технологиите Андрус Ансип на 29-и януари, като е декларирал, че Huawei не би трябвало да бъде изключен от 5G търговете в Европа, декларира един от източниците на Ройтерс.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР