На национално ниво за първи път Министерството на иновациите и

...
На национално ниво за първи път Министерството на иновациите и
Коментари Харесай

Развиват бранд България чрез иновации в културата и туризма

На национално равнище за първи път Министерството на нововъведенията и растежа, Министерството на туризма и Министерството на културата, в съдействие с локалната власт, работим за основаване на нов артикул и ребрандиране на България като дестинация за нововъведения през основни браншове като културата, креативните промишлености и историческото завещание. Това съобщи във Варна министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева след работна среща в общината с министъра на туризма Зарица Динкова, заместник-министъра на културата Виктор Стоянов и кмета Иван Портних.

„ Избираме Варна и няколко други общини, които да се включат в мрежата от иновационни долини и да показват културата и креативните промишлености като основни за развиването на стопанската система и районите “, сподели още Стойчева.
-->
По думите й би трябвало да се насочи сила в взаимната работа на институции, локална власт и бизнеса, с цел да се изведат на напред във времето културата, креативните промишлености, занаятите и България да стане място за нов тип бизнес модели.

Министър Стойчева съобщи, че по Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията (ПКИП) до края на годината ще започва процедура, която е за възстановяване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия, фамилни компании, компании от креативните промишлености и занаятите. Тя е с бюджет 117,5 млн. лева Министърът на нововъведенията осведоми още, че предстоят и други ограничения за финансова поддръжка на взаимоотношението сред общините, бизнеса и образованието.

„ Културните институти и креативните промишлености са основни. Те могат да бъдат едно от звената, които да оказват помощ за основаването на нововъведения. Именно през интелектуалния капацитет се развива новата вълна от нововъведения. Тя няма да е основана единствено на инфраструктура и високи технологии, а ще бъде основана и на човешкия запас, който да развива това “, добави тя. В умозаключение министър Стойчева заключи, че на напред във времето би трябвало да се изведат изобретателните, креативните промишлености и културното завещание, които могат да усилят добавената стойност на стопанска система и да са преимущество на България и за нейната конкурентоспособност.

Министър Зарица Динкова съобщи по време на работната среща, че туризмът би трябвало да бъде позициониран в подтекста на нововъведенията, като се заложи на цифровата технология. „ Ние се конкурираме с нападателни туристически пазари, по тази причина би трябвало да бъдем извънредно адаптивни, като промотираме нашата достоверност, само че и модерните благоприятни условия, които предлагаме, в това число за работа и отмора на цифровите номади “, сподели министърът на туризма.

„ Благодаря на Министерството на нововъведенията и растежа и на Община Варна за тази среща. Много дълго в България институциите са работили на парче. Сега МИР дава сигнал, че би трябвало да работим дружно, с цел да ребрандираме България, да я сложим на едно ново равнище, да върнем културата като промишлеността с добавена стойност “, съобщи зам.-министърът на културата Виктор Стоянов.

„ Това е добър знак за хората, заети в културните промишлености. Едни от най-конвертируемите експерти в целия свят, наред с ИТ експертите, са точно хората, ангажирани в креативните промишлености. Затова и синергията сред нововъведенията и културата е извънредно нужна “, сподели още той.

Стоянов акцентира, че в Министерството на културата има разнообразни принадлежности – и за финансиране, и като мрежа, които може да се употребяват, с цел да се доближи концепцията за нововъведенията и до най-малките обитаеми места. „ От идната седмица започваме в работна група да обсъждаме към този момент съответните хрумвания. Целта е да са обвързани в обща концепция и идея всички планове, в това число и по-малките, и да се реализира тяхната резистентност. Идеята на Министерството е да се преформатира плановото финансиране и нововъведенията и културните промишлености да са водещи. Това е пътят – културата, нововъведенията и общините да вървят ръка за ръка. Доброто взаимоотношение ще работи за името и за имиджа на България “, сподели Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР