На мястото на премахнати 40 стари дъвета се засаждат 100

...
На мястото на премахнати 40 стари дъвета се засаждат 100
Коментари Харесай

Мащабна залесителна акция в Созопол, кметът Тихомир Янакиев пръв се включи

На мястото на отстранени 40 остарели дъвета се засаждат 100 нови

Мащабна залесителна акция стартира в Созопол. Първото дърво засади кметът Тихомир Янакиев. Той даде старт на акцията през днешния ден в 11.00ч. в морската градина на Созопол. „ За мен е същинско наслаждение да се грижа градът ни да е по-зелен и хубав. Всеки в живота си би трябвало да засади най-малко едно дърво, с цел да остави завещание на децата си и своя диря. Нека да пазим това, което сътворяваме и да му се радваме, гледайки го по какъв начин пораства “, съобщи кметът Янакиев.   
Той изясни, че се постанова да се отстраняват остарели дървета, които стават рискови за хората. Най-старите са на към 80 години. Засадени са когато е изработен пролива сред остарелия и новия град. Тогава обаче никой не е преценявал какъв тип би трябвало да са. Много от тях не са били подобаващи за климата в Созопол. А и всяко растение има витален цикъл, а на част от дърветата той към този момент е приключил. 

„ Премахнали сме 40 остарели и заболели дървета. На тяхно място засаждаме 100 “, добави кметът.

Дървета през днешния ден засадиха и зам.-кметът Андрей Николов, ръководителят на Общинския съвет Станимир Андонов и общинският консултант Илиян Стефанов. 

В рамките на няколко дни ще бъдат засадени 98 дървета, доста шубраци и цветя. Те са от типовете кестен, албиция, липа, сребрист явор, софора, декоративна вишна, шистил, яворолистен чинар, рустифина, аризонски кипарис, лигуструм и рози. Това заяви зам. шефът на „ Общински гори и озеленяване “ инж. Мирослав Киров.  Използват се типове, които са подобаващи за градска среда и за климата край морето. „ Старали сме се да следваме европейските трендове в ландшафната архитектура и в градското озеленяване “, сподели още инж. Киров. Практиката демонстрира, че явен и явор са типове, които са най-подходящи за места, изложени на соления вятър. 

Акцията е и във връзка 21 март - Световният ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г по самодейност на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие, с цел да се отбрани флората и фауната на горите. 

От есента на 2022г. до в този момент в Созопол са засадени над 200 нови дръвчета. След акцията в този момент, в града към този момент ще има 300 млади растения и доста шубраци и цветя. До момента не е имало такава огромна акция в озеленяването на града. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР