На минус 1,6 млрд. лв. сме към 20 декември. Това

...
На минус 1,6 млрд. лв. сме към 20 декември. Това
Коментари Харесай

Служебният финансов министър Росица Велкова: На минус 1,6 млрд. лв. сме към 20 декември

На минус 1,6 милиарда лева сме към 20 декември. Това разяснява през днешния ден финансовият министър Росица Велкова. Тя изясни, че фискалният запас е на стойност 13 милиарда лв.. От тях 3,7 милиарда лв. са на Сребърния фонд, 6,1 милиарда са европейски средства, 200 милиона са на НЗОК и Национален осигурителен институт. 1,6 мрлд. са на самостоятелни бюджети като университети, Столична община, Българска академия на науките. 3,3 милиарда са на НКЖИ и фондовете за извеждане на атомни мощности.
 
" Всичко това прави 14, 6 милиарда лв. и централният бюджет е на минус ", сподели Велкова по време на дебата за окончателното приемане на удължаването на бюджета. 
 
Служебният министър председател Гълъб Донев изясни в отговор на въпрос от Българска социалистическа партия за какво е належащо вземането на нови заеми. Според служебния министър председател, тези 12 милиарда евро заем са за гарантиране на падежи, които предстоят през март идната година по външни задължения, към този момент поети от страната и гласувани от Народно събрание.
 
 Гълъб Донев Гълъб Донев Източник: Zonanews
" Тези 12 милиарда евро не идват в този момент и през днешния ден, а вие тук сте били директни участници ", уточни той. Донев изясни и че заложените средства за капиталовите планове са за рационализация на армията. " И да внушавате на жителите, че има нещо скришно, нещо подмолно, не сте прави и този бюджет не бих споделил, че не е обществен. Всичките 6,6% недостиг са на първо място за обществени заплащания с актуализациите на бюджета от тази година ", уточни той.
 
Служебният министър председател се разгласи и срещу настояването минималната работна заплата да се дефинира от Народното събрание. " Това постоянно е било функционалност на държавното управление след съвещания със обществените сътрудници. Ако се наложи да се промени още веднъж, а няма парламент, какво ще се случи ", стимулира се Донев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР