“На местните избори бяхме сами срещу всички. Няма да позволим

...
“На местните избори бяхме сами срещу всички. Няма да позволим
Коментари Харесай

Ексклузивно! Иван Таков за кризата в СОС: Времето за шикалкавене приключи. ГЕРБ и "Възраждане" да излязат от землянките

“На локалните избори бяхме сами против всички. Няма да позволим нашата победа да бъде открадната посредством операции и измами. В името на справедливостта ще се борим в съда до край с цел да потвърдим тази истина. Няма да позволим хора, които инцидентно са попаднали в политиката, да омаловажават нашите резултати. Последните избори бяха извънредно сполучливи за локалната коалиция, за градската организация и за нашия претендент. Очевидно е, че в действителност има настройка за смяна на ръководството в София. За най-голямо страдание, последните два месеца и половина бяха безусловно безплодни в СОС. Нанесоха доста вреди, градът сега е в спешно положение ”, съобщи извънредно за “Свободно слово ” ръководителят на групата на социалистите в СОС и на БСП-София Иван Таков на умишлен брифинг във връзка откритите от съда разминавания в резултатите от над 90% от оценените изборни протоколи.

 

“Реалният резултат на изборите за кмет на София се разграничава от оповестения. Потвърждават се подозренията ни, че кметът на София не е определен, а е назначен. Няма да позволим успеха ни да бъде открадната посредством измами! ”, безапелационен е Таков.

 

“Имаме към този момент призната от съда експертиза, която ясно и изрично демонстрира, че в над 90% от оценените протоколи има разминавате сред подадените и регистрираните данни. Това е нещо, което ние ни казахме незабавно след изборите и то се виждаше с просто око. Анализирани са 1/6 от секциите с машинното гласоподаване. Въз основа на тази експертиза съдът разшири този обсег и постанови да бъдат оценени и останалите секции ”, обясни той.

По думите му, от 313 секции в София които са тествани, единствено в 13 не е имало неверни изборни протоколи при локалните избори през октомври. Това е открила правосъдната експертиза, поискана от БСП-София.

 

“Не споделяме в каква посока са недействителните гласове, за единия или другия претендент. За нас е значимо, че в последна сметка на тези избори не е решавал гласоподавателят, а други хора ", съобщи на собствен ред общинският консултант от Българска социалистическа партия и претендент на партията за ръководител на общинския съвет Диана Тонова.

 

Столичните социалисти разясниха, че желаят да се откри дали флашките от машинното гласоподаване са били манипулирани. Има формирани над 400 протокола за машинното гласоподаване, което удостоверява, че сериозна част от гласоподавателите не са могли да упражнят правото си да гласоподават с машина.

„ Дори част от флашките липсват, в огромни учебни заведения и огромен брой гласоподаватели, за които не е ясно дали може да се ревизира по какъв начин е гласувано, което може да промени целия избор. За в този момент обаче се изчаква съда да вземе решение “, допълниха от градската централа на “Леге ” 10.

Иван Таков се обърна към сътрудниците си от Столичния общински съвет: " Времето за извъртане завърши. Трябва да се откри решение. ГЕРБ и " Възраждане " е време да излязат от землянките и да поемат своята отговорност, която дължат на техните гласоподаватели. Жителите на града нямат време за губене ".

 

От своя страна общинският консултант от групата на Българска социалистическа партия в СОС Ваня Григорова съобщи, че бюджетът на София е безусловно същият като предходната година. Тя разгласи, че по време на разискването на бюджета предходната седмица " кметът просто избяга, обезпокоен от въпросите ".

" Трябва да има бистрота, би трябвало да е ясно какви са позициите и настояванията на обособените групи общински съветници ", акцентира Григорова и дефинира като парадоксално, че в презентацията на Васил Терзиев за бюджета е пишело " бистрота при правенето, разискването и приемането на бюджета ", само че това не е било по този начин и се разминава с действителността.

 

“На първо място в бюджета се вижда, че приходите от налози върху недвижими парцели са заложени най-високи в групата на данъчните доходи. Това несъмнено не е стабилно ръководство на приходите и разноските, и ние ще подвластен извънредно доста от имотния пазар ”, разяснява Григорова. Тя настоя още веднъж за разработване на общинска жилищна политика. “В транспортния бранш, да вземем за пример, се приказва с изключение на за заплати и за общежития, в които да се настаняват работещите в транспортния бранш, които не живеят в столицата. След като бюджетът извънредно доста разчита на имотните покупко-продажби, би трябвало от тези доходи да се създаде жилищна политика ”, уверена е тя.

 

Григорова разкритикува и така наречен цивилен бюджет, който планува да се дават по 200 хил.лв. на регионите за вложения. “Чудесно, само че това ръководство още веднъж приоритизира централните региони. Дава 200 хиляди за крайните региони - там, където се изискват най-вече вложения и 500 хил.лв. за централните региони. Отново потребностите на хората от крайните квартали ще бъдат неглижирани ”, разгневи се тя.

 

По думите й, с този бюджет не могат да се покрият и увеличените заплати от предходната година. “Заплатите даже такива, каквито са сега, от този бюджет не могат да бъдат покрити. Увеличените заплати също не могат да се покрият. Няма заложени средства за пазаруване на преносим състав, което е изключително значимо, в автотранспорта имаме тежък дефицит на рейсове и не виждаме отговор на този проблем в бюджета ”, посочи Григорова. Сходен е казусът и в останалите основни браншове като “Здравеопазване ” и “Култура ”.

 

Според Милка Христова от групата на “БСП за София ”,  е притеснително, че в протокола на ОИК в частта тъжби и сигнали има „ една огромна, тлъста нула “.

„ Протоколът е качен в уеб страницата на ЦИК. Но това не е правилно! Има формирани над 400 протоколи от СИК-овете по отношение на машинното гласоподаване.

 

„ Липсват 16 флашки, те въобще не са могли да бъдат тествани. 13 от тях са от регион „ Слатина “! Не е ясно по какъв начин е гласувано в най-големите учебни заведения в региона. Ако след цялостната инспекция на целия размер секции се окаже, че повече от 100 флашки липсват, това може да промени целия избор “, изясни Милка Христова.

По думите ѝ, когато няма сертифициран електронен автограф, има причина за операции на файловете. „ Това е заключението на движимостите лица. Бившият зам.- министър на електронното ръководство Благовест Кирилов ни сподели на процедура по какъв начин е допустимо да бъде променено наличието на запаметените резултати посредством програмен продукт. Манипулирани ли са резултатите от изборите в София?! “, попита още Христова.

Инфо: svobodnoslovo.eu

Тагове: БСП флашки СИк ЦИК избори Иван Таков СОС ГЕРБ Възраждане Ваня Григорова
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР