На международните пазари е пласирана емисия 10-годишни облигации. Най-много инвеститори

...
На международните пазари е пласирана емисия 10-годишни облигации. Най-много инвеститори
Коментари Харесай

България изтегли нов дълг

На интернационалните пазари е пласирана емисия 10-годишни облигации. Най-много вложители сме привлекли от Северна Америка, Обединеното кралство и Ирландия, Германия, Австрия, Швейцария. Инвеститорите са предмино фондове за ръководство на активи, банки и пенсионни и хедж фондове. Средствата от новия дълг ще се употребяват още напролет.

" Ще се употребява за рефинансиринето на дълга, който би трябвало да правим и е в размер на към 3 милиарда лв., на 26 март 2023-та година “, разяснява финансовият министър Росица Велкова, предава bTV.

Според капиталови медиатори, наблюдаващи пазара, пласирането е било преференциално за страната.

" Унгария и Румъния също взеха доларов дълг, само че в случай че можем да го съпоставим с българския, нашият излиза много по преференциално сега “, разяснява Мартин Търпанов, началник в отдел " Дългови принадлежности “ в капиталова компания.

По-изгоден дълг е съумяла да вземе Гърция, само че тя е в еврозоната и зад нея стои Европейската централна банка. Според икономисти, при неприет бюджет, стихотворец от длъжностен кабинет дълг е недопустим. Без пресен запас пари би трябвало да се търсят от другаде.

" Ще е обвързвано с орязване на разноски или с потребление на пари във валутния запас, което е по-лошият метод в такава обстановка “, показва икономистът Стоян Панчев.

България не възнамерява различен дълг на външните пазари, без да има признат бюджет и да е ясно какъв недостиг ще би трябвало да се покрива.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР