На лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов настоя

...
На лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов настоя
Коментари Харесай

Митов: Ако не се изясни въпросът, който зададохме днес, отиваме на избори

На лидерската среща сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов настоя втората по величина политическа мощ да показа плана си за кабинет и да напише управническа стратегия. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов изясни, че това не е някакъв трик, а разумна стъпка в актуалната обстановка.

" Реториката на ПП-ДБ има извести нетрадиционни залитания и подходи, които изискват естествено и малко по-нетрадиционен отговор от наша страна. Първият да пита вторият какъв ще е съставът на евентуалния кабинет е извънредно, само че в същия миг е разумно от наша страна, защото вижте в каква обстановка се намираме ", сподели Митов по Българска национална телевизия.

Категоричен е обаче, че в случай че не се обясни този въпрос, отиваме отново на избори.

" Те споделят, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат и държавно управление с присъединяване на ГЕРБ, а желаят да се осъществя втори мандат с тяхно държавно управление, а ГЕРБ да ги поддържат от Народното събрание. В това няма нищо рационално. На сходно предложение в цивилизования либерален свят ще им се смеят ", сподели Митов.

Попита дали ПП-ДБ са говорили с другите партии и коя ще ги поддържа за втория мандат, в случай, че:

" Имат безконечните критици от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия нямат задоволително депутати, нито в последно време изпитват благосклонности към ПП-ДБ. " Възраждане " са безапелационни, че няма да поддържат нито един мандат. Има Такъв Народ - на процедура смъкнаха кабинета на Петков. Оттам какво значи? Ако в този момент ние не изясним този въпрос, който зададохме през днешния ден, отиваме на избори ", сподели Даниел Митов.

Каза още, че от ГЕРБ-СДС не са зачеркнали първия мандат и до момента в който не изчерпат опциите за диалог с ПП-ДБ, няма да вървят в друга посока. Повтори тезата на ГЕРБ, че това би била най-стабилната формула и в Народното събрание, и във връзка с целите.

Зам.-председателят на ГЕРБ добави още, че се стремят да поддържат положителния звук, тъй като балансите са нежни и демонстрират схващане, тъй като, съгласно него, ПП-ДБ занапред се учат.

На лидерската среща е имало добър звук.

" И двете преговорни групи влязохме с ясното схващане, че стоят тежки отговорности за решение на проблеми пред страната, които са доста съществени и си изискуем като най-малко почитание и поради гласоподавателите. Този звук липсваше в последните парламенти и за мен е радостно, че царува цивилизован естествен, логичен разговор.

Да се реализира нещо след интервал на такава тежка борба е мъчно, стъпките са мудни, ще се извървят, само че би трябвало доста деликатно сега да си мерим думите и да мислим само за обществото и страната и за проблемите, които стоят пред жителите и да сме наясно, че без устойчиво ръководство, подкрепено от солидно болшинство в Народно събрание, решения не могат да бъдат реализирани ", сподели Даниел Митов.

След като диалогът по законодателната стратегия се е получил, идната стъпка е да се премине към управническа стратегия. В момента се образуват групи от двете обединения, които ще стартират да си приказват по управническата стратегия, което ще е взаимно изпитание.

За Асен Василев съобщи, че през днешния ден са видели човек, с който може да се беседва по целите, само че не сподели дали ГЕРБ-СДС биха се съгласили той да е финансов министър. Отказа да разяснява и с кои оферти на ПП-ДБ за министри ГЕРБ-СДС биха се съгласили.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР