На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически

...
На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически
Коментари Харесай

Денков запозна президента на Европейския научноизследователски съвет с проекта BgGPT

На персонална среща в Давос, където се организира Световният стопански конгрес, проф. Мария Лептин и българският министър председател акад. Николай Денков са разискали провокациите и опциите за пробив в европейските научни проучвания. Проф. Лептин показа нови хрумвания за възстановяване на работата на EНС и дружно с министър-председателя разискаха разновидностите за активизиране на присъединяване на български учени в планове на Съвета.

Акад. Денков срещна президента на ЕНС с плана BgGPT - първият отворен огромен езиков модел с изкуствен интелект от последно потомство, основан за българската страна, консуматори, обществени и частни организации. Той бе публично показан на 15 януари. BgGPT e най-новата разработка в региона на изкуствения разсъдък на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет. Ще бъде налична изцяло гратис на български език на 3 март. 

Премиерът Денков е срещнал ръководителят на ЕНС и с разработките на институтите GATE и PlantaSYST. Премиерът предложения проф. Лептин в България, с цел да се запознае на място с научната общественост и нововъведенията, по които тя работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР