НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ!Тази поговорка важи и за управниците,

...
НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ!Тази поговорка важи и за управниците,
Коментари Харесай

На лъжата краката са къси! Ето кои са обсъждали мракобесния вариант на българския Магнитски

НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ!

Тази сентенция важи и за управниците, когато се пробват по най-безпардонен и безочлив метод да заблуждават обществото, скривайки срамните си действия.

След като в четвъртък, 26 май 2022 година, Епицентър.бг разгласява текста на плана на " Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната ", който взириви политическата сцена у нас и скандализира юридическата общественост, събирайки еднопосочната оценка като " мракобесен " и " фашистки ", ръководещите от " Продължаваме промяната " първо резервираха гузно безмълвие, а след това на часа побързаха да се отрекат от него.

И настъпи същинска блъсканица.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, за който още от първия ден се твърдеше, че е един от създателите на законопроекта, съобщи, че тъкмо подобен текст не съществува. По думите на Василев правосъдното министерство е предоставило някакви си два или три работни разновидността за законопроекта, а той е дал " механически бележки по какъв начин да се случва процесът ", само че нищо не било готово.

Министър Даниел Лорер също отхвърли съществуването на този законопроект, като също трансферира топката към Министерството на правораздаването, което " работи по тематиката и в някакъв миг ще изготвят предложение, което всички ще обсъдим ".

И от Министерство на правораздаването се разграничиха от изтеклите в общественото пространство текстове на законопроекта. „ Paзпpocтpaнeният нa 26.05.2022 година в мeдиитe тeĸcт нa зaĸoнoпpoeĸт имa нecъoтвeтcтвия и очевидни пpoтивopeчия c Koнcтитyциятa нa Peпyблиĸa Бългapия, aĸтoвeтe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa пpaвaтa нa чoвeĸa, пopaди ĸoeтo нe мoжe дa бъдe пoдĸpeпeн в тoзи мy тип oт Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo и пocтaвeн нa oбcъждaнe “, ce ĸaзвaше в cъoбщeниe дo мeдиитe oт миниcтерството.

Никой обаче не споделя тъкмо какво се разисква, кой тъкмо го разисква, който написа текстовете, кои са специалистите, въз основата на какви разбори стъпват. " Нямаме подготвен законопроект, работим по разновидности ", споделиха и през днешния ден от Министерство на правосъдието. Ако обаче няма подготвен законопроект, какво тогава ще влезе в Народно събрание до края на май - период, който към този момент изтече.

Но... ИСТИНАТА ВСЕ НЯКОГА ИЗЛИЗА НАЯВЕ. И това би трябвало да знаят ръководещите.

Епицентър. бгсе снабди с Протокола от първото заседаниие на КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ Пожарна охрана ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ (КСФС), извършено на 18 май 2022 година.

На него точно се разисква въпросният законопроект, като се дават указания час по-скоро текстът да се насочи към законодателния орган.

Съветът по финансова непоклатимост взема решение: " Работата по плана на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната следва да завърши в най-кратки периоди в границите на май 2022 година, за неговото незабавно и предпочитано внасяне за разглеждане в Народното събрание ".

В това няма нищо неприятно, само че лъсва неистина ПЪРВА - подобен законопроект с това точно заглавие съществува и ръководещите бързат да го придвижат към Народното събрание.

Към този миг различен текст за законопроекта не е прочут.

Обърнете внимание - съвещанието на КСФС е на 18 май, а топфинасистите дават разпореждане до края на май Законопроектът да бъде предпочитано прегледан в Народно събрание. Не е допустимо, приемайки такова решение, те да не са знаели в съществени линии текстовете на Законопроекта.

От 18 май до края на май има единствено 6 работни парламентарни дни.

Това навежда на мисълта, че текстът с който Епицентър.бг се снабди, и чието битие от Политическа партия отхвърлят, е точно окончателният, подготвен за внасяне в Народното събрание, евентуално с някакви дребни корекции, само че основна смяна е невъзможна.

Защото самата философия на този законопроект е репресивна, вид " бухалка ", и не може да бъде модифицирана. Почти всичките му текстове се сблъскват челно както с българската Конституция, по този начин и с европейската Конвенция за правата на индивида и главните свободи, по този начин и с европейските контракти, по които България е страна.

От протокола проличава, че на съвещанието на Консултативния съвет по финансова непоклатимост на 18 май 2022 година участват ВИП-персоните, виновни за финансовото ръководство и финасовата непоклатимост на страната:

- Асен Василев, заместител министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,
- Димитър Радев, шеф на Българска народна банка
- Бойко Атанасов, ръководител на КФН
- Румен Спецов – изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите
- Пламен Тончев - ръководител на ДАНС
- Даниела Митева – изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията.
- Васил Георгиев – заместник-министър на външните работи

Както и екипи от МФ, Българска народна банка, КФН, Министерство на външните работи, Национална агенция за приходите, ДАНС и Агенцията по вписвания - общо 14 души.

Така лъсва неистина ВТОРА - с този законопроект са осведомени всички финансови институции в страната.

Заседанието на КСФС се управлява от финансовия министър Асен Василев.
Той точно рапортува първа точка, по която е разисквана " нуждата от незабавното привършване на работата по плана на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, която се управлява от Министерство на правораздаването ".

И ето неистина ТРЕТА - работата по законопроекта се управлява Министерство на правораздаването, което след приключване на законопроекта в медиите, побърза да се отхвърли от творението си.

В протокола на никое място не написа и, че планът на " Закона за отбрана на страната " би трябвало да мине на публично разискване, което е наложително.

Но пък се удостоверява признанието на Асен Василев от 27 май, че " има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица институции, които вземат участие в съставянето на законопроекта, а пък той персонално е дал " механически бележки по какъв начин да се случва процесът ".

Въпросът е, в случай че няма законопроект, върху какво Асен Василев е дал " механически бележки по какъв начин да се случва процесът ". Какви бележки е дал? И кой развой по какъв начин тъкмо би трябвало да " се случва "?

И с цел да се убедите по какъв начин властта се пробва да манипулира, ето текста на Констативния протокол на КСФС:

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ Пожарна охрана ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ ПРОТОКОЛ №1

от 18.05.2022 година

На 18.05.2022 година, от 15.00 ч. в зала Колегиум на Министерството на финансите се организира първото за 2022 година съвещание на Консултативния съвет по финансова непоклатимост (КСФС).

На съвещанието участваха членовете на КСФС:

господин Асен Василев, заместител министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,

господин Димитър Радев, шеф на Българска народна банка и

господин Бойко Атанасов, ръководител на КФН.

На съвещанието участваха още:

от МФ: господин Ивайло Яйджиев - заместник-министър на финансите; госпожа Снежанка Колева - шеф на дирекция „ Регулация на финансовите пазари”; госпожа Диана Драгнева – шеф на дирекция „ Правна “ и господин Калоян Симеонов - държавен специалист в дирекция „ Регулация на финансовите пазари”;

от Българска народна банка: господин Ивайло Николов – консултант на шефа на БНБ;

от КФН: господин Милен Милев – шеф на отдел в дирекция „ Правна “ на Комисията за финансов надзор;

от Министерство на външните работи: господин Васил Георгиев – заместник-министър и госпожа Галина Костова – заместител европейски сътрудник, дирекция „ Обща външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз “;

от Национална агенция за приходите: господин Румен Спецов – изпълнителен шеф ;

от ДАНС: господин Пламен Тончев - ръководител и госпожа Таня Каракаш - шеф на дирекция;

от Агенцията по вписванията: госпожа Даниела Митева – изпълнителен шеф.

Председателят на КСФС откри съвещанието като показа дневния ред, както следва:

1. Обсъждане на механизъм за дейно използване на интернационалните ограничаващи ограничения и установяване на способени органи за надзор по използването на интернационалните финансови ограничаващи ограничения.

Докладва: МФ

2. Актуално положение на финансовата система и финансовите пазари в България, в това число предвид на обстановката в Украйна.

Докладват: Българска народна банка и КФН

3. Определяне на национални способени органи по плана на Регламент на Европейски Съюз за пазарите на криптоактиви.

Докладва: МФ

4. Разни

По т. 1 от дневния ред, бяха разисквани както механизма за дейно използване на интернационалните ограничаващи ограничения и потребността от установяване на способени органи за надзор по използването на интернационалните финансови ограничаващи ограничения, по този начин и нуждата от незабавното привършване на работата по плана на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, която се управлява от Министерство на правораздаването.

По тази точка бяха признати следните

РЕШЕНИЯ:

1. Работата по плана на Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната следва да завърши в най-кратки периоди в границите на май 2022 година, за неговото незабавно и предпочитано внасяне за разглеждане в Народното събрание.

2. Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Българска народна банка, КФН, Национална агенция за приходите и АВ да изпратят в период до края на месец май 2022 година до Министерство на външните работи с копие до МФ оферти за установяване на способени органи по използването на интернационалните финансови ограничаващи ограничения.

По т. 2 от дневния ред не бе извършена полемика и не бяха вземани решения

По т. 3 не бе извършена полемика всъщност, като с оглед и напредването на времето, несъмнено за съвещанието, бе взето следното

РЕШЕНИЕ:

3. МФ да изпрати писмо до Българска народна банка и КФН по отношение на основаването на работна група по отношение на определянето на национални способени органи по плана на Регламент на Европейски Съюз за пазарите на криптоактиви.

По т. 4 не бе извършена полемика и не бяха вземани решения.

______

АСЕН ВАСИЛЕВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ Пожарна охрана ЕВРОФОНДОВЕТЕ
И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КСФС

_____

ДИМИТЪР РАДЕВ
УПРАВИТЕЛ НА Българска народна банка

_____
БОЙКО АТАНАСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КФН

Епицентър. бгприпомня, че съгласно плана на " Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната ", властта ще брани финансовата и икономическа система с ексклузивен орган, който ще прави наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.
Министърът на финансите, в тази ситуация Асен Василев, ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи. Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от тези действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.
Освен това в проектозакона се планува да има Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

И в случай че този план на Закон за отбрана на страната не беше изминал в медиите, то щеше да бъде в ход решението на КСФС от 18 май - до края на май да влезе незабавно и предпочитано за разглеждане в Народното събрание.

Ето го целия текст на протокола:

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР