На кризата, породена от пандемията, Брюксел иска да отговори с

...
На кризата, породена от пандемията, Брюксел иска да отговори с
Коментари Харесай

Огромен шанс. Но България ще го пропилее.

На рецесията, подбудена от пандемията, Брюксел желае да отговори с доста пари. И с концепцията възобновяване на стопанската система да върви ръка за ръка с нейната промяна. По всеобща оценка, предлагането на Европейска комисия е голям късмет и за Съюза, и за обособените страни-членки, в това число за България. Не единствено поради голямото си парично изражение, само че и поради условието възобновяване от рецесията да бъде съпроводено с ограничения за едновременна икономическа, институционална и социална промяна и рационализация.

Тези ограничения би трябвало да са в няколко предпочитани направления: " зелена " стопанска система, цифровизация, вложения в обучение, опазване на здравето, обществена протекция, научни проучвания. А отпущането на съответните суми да бъде обвързано с осъществяването на две съществени условия: страните да се ангажират със свои национални проекти за възобновяване и рационализация (съобразени със упоменатите приоритети) и да подсигуряват строго съблюдаване на правилото за господство на закона.

Къде е България

Сега въпросът е ще успее ли България да се възползва от големия късмет: не просто да преодолее икономическите последици от рецесията и да се върне към предкризисното положение, а да се модернизира и реализира надалеч по-бързи темпове на напредък. Краткият отговор на този въпрос гласи: не.

Първо, тъй като България не е подготвена да отговори на посочените нагоре условия. Да, тя сигурно има задоволително просветени мозъци, които да изготвят не фиктивен, а перспективен и осъществим народен проект за рационализация (какъвто към сегашния миг няма). Но тези хора не са (и няма никакви изгледи да попаднат) в политиката, която уверено не има нужния потенциал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР