На Косово и Метохия трябва незабавно и безусловно да се

...
На Косово и Метохия трябва незабавно и безусловно да се
Коментари Харесай

ЕС призова Вучич и Курти лично да допринесат за деескалация по границата

На Косово и Метохия би трябвало неотложно и абсолютно да се върне и да се подсигурява цялостната и безпрепятствена независимост на напредване за всички жители и общности, в това число за религиозни водачи - това се споделя в позиция на Европейския съюз. Брюксел изиска двете страни да изпълнят напълно всички свои отговорности от разговора, съобщи „ Данас “.

„ Европейският съюз изрично осъжда офанзивите против ЕУЛЕКС, КФОР и косовската полиция и приканва за оптималната въздържаност и незабавни дейности за безусловна деескалация на обстановката, което включва възпиране от провокативни дейности, закани или заплашване “, сподели представителят на външната политика на Европейски Съюз Набила Масрали, представен от N1 и организация Срна.

Европейски Съюз съобщи, че обстановката в северната част на Косово към момента е напрегната и че върховенството на закона би трябвало да се съблюдава. Никаква форма на принуждение няма да бъде толерирана.

В изказването Европейски Съюз приканва президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Косово Албин Курти персонално да допринесат за политическо решение, с цел да се успокои напрежението и да се спогодят за пътя напред в полза на стабилността, сигурността и благосъстоянието на всички локални общности.

„ Очакваме Косово и Сърбия да се върнат към напъните за основаване на среда, подобаваща за помиряване, районна непоклатимост и съдействие в интерес на техните жители, което включва отбраната на сръбското население в северната част на Косово “, разгласи Масрали.

Масрали напомня, че висшият представител за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и специфичният представител на Европейски Съюз Мирослав Лайчак са в контакт с водачите на Белград и Прищина, както и с ЕУЛЕКС и КФОР. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР