На контролно-пропускателния пункт Рафа“ пристигна камион с гориво, докато група

...
На контролно-пропускателния пункт Рафа“ пристигна камион с гориво, докато група
Коментари Харесай

Първият камион с гориво за Газа премина през пункт „Рафа“

На контролно-пропускателния пункт „ Рафа “ дойде камион с гориво, до момента в който група притежатели на задгранични паспорти се готвеха да изоставен обсадения анклав. 

Това е първото количество, към 24 000 литра, което влиза в обсадения анклав от началото на войната сред Израел и Хамас на 7 октомври. Досега израелските управляващи отказваха да пуснат гориво в Газа, заявявайки, че то ще бъде пренасочено към Хамас. 

Първата цистерна ще бъде употребена единствено за Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, с цел да продължи да доставя лимитирани количества храна и медикаменти от Египет. Тя обезпечава съществени услуги на повече от 600 000 души, приютени в мощно пренаселените учебни заведения и други обекти, ръководени от Организация на обединените нации в южната част на страната. Горивото не може да се употребява за лечебните заведения в района или за обезсоляване на вода. Количеството се равнява на едвам 9% от това, което е належащо всекидневно за поддържане на животоспасяващи действия. Решението за разрешаване на влизането на гориво е взето по искане на Съединени американски щати, обявиха от израелския боен щаб.

По-рано на границата в „ Рафа “ десетки евакуирани чакаха търпеливо да преминат пункта. Общо 644 души са минали от Газа в Египет. Сред тях са 587 души с двойно поданство. Други 37 са палестинци, които са тежко ранени или заболели, и 20 техни придружители. Палестинка с норвежко поданство, осъзнава какъв шанс има, само че към момента ѝ е мъчно да се сбогува.

 

 
Чувствам се по този начин, като че ли тялото ми си отива без душата ми. Сега оставям всичко зад себе си - фантазиите си, фамилията си и всички, които познавам.
Toя ал-Заян, палестинка с норвежко поданство

Условията в Ивицата Газа се утежняват, защото бомбардировките не престават да унищожават здания. Жителите описват, че хлябът е нищожен, а рафтовете на супермаркетите са празни. Готви се на дърва заради липса на гориво. Централното електроснабдяване и течащата вода не работят от седмици в цяла Газа.

 
Това, което е шокиращо, е, че целият свят ни следи и не си мърда пръста. Призоваваме арабските страни, както и европейците, да се опитат да спрат тази война. Ние в действителност имаме потребност тази война и геноцид, който израелците правят по отношение на палестинския народ, да спре.
Несрейн Абу Ауда, палестинка с ирландски паспорт

Войната сред Израел и Хамас избухна, откакто при изненадващата офанзива, формация умъртви към 1200 души и залови към 240 пленници. Оттогава Израел умъртви хиляди палестинци и отприщи огромни опустошения в Газа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР