На конференцията за климата COP25 в Мадрид новото ръководство на

...
На конференцията за климата COP25 в Мадрид новото ръководство на
Коментари Харесай

ЕС призова за зелена сделка за климата в целия свят

На конференцията за климата COP25 в Мадрид новото управление на Европейски Съюз прикани за приемането на по този начин наречената „ зелена договорка “ освен на равнище Европейски съюз, само че и в целия свят, заяви БГНЕС.
„ Зелената договорка “ на Европа допуска радикални промени в стопанската система, енергетиката и превоза, които би трябвало да станат оптимално „ зелени и въглеродно неутрални. Това ще коства на Европейския съюз, по предварителни оценки, към 3 трилиона евро. Брюксел дава обещание да покрие единствено една трета от тези разноски, а останалите, както е планувано, ще бъдат обезпечени от Европейската капиталова банка и самите страни от Европейски Съюз.
" Предлагаме нова зелена договорка, защото става въпрос за преустановяване на войната против природата, става въпрос за помиряване ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Според него от епохи светът е в положение на " война против природата, прекалено експлоатиране на естествените запаси, довело до отговор на планетата поради това ". " Трябва да променим нещата. Време е за зелена гражданска война, желаеме да превърнем Европа в първия зелен континент ", добави той.
Шарл Мишел прикани за внезапно нарастване на вложенията в нови технологии посредством Европейската капиталова банка. Освен това от 2021 година банката стопира плановете, свързани с изкопаеми горива. За планове, свързани с битката с изменението на климата, се чака да се провиснал трилион евро до 2030 година Председателят на Европейския съвет сподели също, че до 2050 година Европа ще стане първият континент, постигнал климатична индиферентност.
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от своя страна съобщи, че счита, че Европейски Съюз може да предложи разширение на зелената договорка до световно равнище. " Този месец ще предложим първия европейски закон за постигане на неутралитет на климата, тъй че той да стане необратим. Ние, европейците, сме подготвени. И в случай че се движим дружно, ще продължим по-бързо. Трябва да бъдем по-амбициозни в договарянията на COP. Ще преминем от европейска екологична договорка на световно равнище ", сподели тя и прикани страните по света да усилят вложенията в нововъведения и зелени технологии.
Френският министър председател Едуар Филип съобщи, че интернационалната общественост е " закъсняла " с разрешаването на климатичните проблеми, а това, което прави, е " незадоволително ". Въпреки това той изрази оптимистичен мироглед, че " тази битка може да бъде извоювана ", призовавайки за определяне на точни цели. Филип напомни проектите на френските управляващи да затворят всички електроцентрали, работещи на въглища до 2022 година, а от 2040 година да се отърват от коли, които замърсяват околната среда.
Португалският министър председател Антониу Коща съобщи, че 54% от електрическата енергия на страната е от възобновими енергийни източници. В същото време, съгласно него, преходът към чисти източници на сила " не води до увеличение на цената, а даже може да я понижи ". " Възобновяемата сила може да бъде по-евтина. Целта на Португалия е да почисти 80% от силата си до 2030 година ", сподели Коста.
Конференцията на страните от Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата се организира в Мадрид от 2 до 13 декември, управлявана от Чили. В нея вземат участие представители на съвсем 200 страни, а към 30 000 души са упълномощени за събитието. През първия ден на срещата в испанската столица дойдоха към 50 държавни и държавни ръководители, както и управлението на Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР