На Коледната трапеза, за разлика от Бъдни вечер, се сервират

...
На Коледната трапеза, за разлика от Бъдни вечер, се сервират
Коментари Харесай

Коледната трапеза

На Коледната софра, за разлика от Бъдни вечер, се сервират месни ястия. Приятели и родственици се събират, с цел да отпразнуват дружно най-светлия християнски празник.

Коледната софра би трябвало да е обилна и да има разнообразни типове салати, предястия и десерти. Не се съблюдава наложителен брой на ястията, както се прави на Бъдни вечер.

Едно от обичайните коледни ястия е пуйка със зеле. В салатите може да има месо. За да приготвите топла салата за двама с пиле и чушки, ви трябват 200 г нарязани на кубчета картофи, една алена чушка, една краставица, нарязана на ситно, две перца зелен лук, нарязани, 300 г пилешко филе, подправки на усет.

Салатата е с ниско наличие на мазнини и съдържа доста потребни витамини. Картофите се сваряват за към десетина минути, до момента в който поомекнат.

 Коледната софра

Смесват се с останалите зеленчуци. Филенцата се нарязват на части и се овалват в черен пипер и сол. Пържат се до златисто. Зеленчуците се прибавят към месото и се затоплят. Сервира се, овкусена с лимон и зехтин.

Печената пуйка е лесна за подготвяне, може да я извършите и без кисело зеле. Натрийте със сол и черен пипер пуйката извън и от вътрешната страна. Нарежете на ситно черния дроб на пуйката и го запържете с нарязана на ситно една глава лук.

Смесете ги с нарязан на кубчета и изпечен до хрупкаво положение самун, сока от един лимон и две щипки ким. Разбъркайте и напълнете с тази примес пуйката.

Напръскайте я с малко лимонен сок, намажете я с червен пипер, който се смесили с малко олио. Увийте пуйката във фолио и печете три часа. Половин час преди да е подготвена, махнете фолиото, с цел да се образува хрупкава коричка.

Заек със сметанов сос е ядене, уместно за празничната софра. Необходим е един заек, сол и черен пипер на усет, две глави лук, три моркова, майорана, олио, течна сметана – съгласно желанията.

Месото се измива, нарязва се, само че може заекът да се запече и цялостен. Месото се посолява и се наръсва с черен пипер. Запържва се до златиста коричка. Запържват се лукът и морковите и се поставят в съд за печене.

Върху тях се поставя месото. Сметаната се смесва с гореща вода и подправки, месото се залива със сметановия сос и се задушава към един час. Ако водата се изпари, се прибавя топла вода в ястието.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР