На кои храни трябва да наблегнем и кои храни трябва

...
На кои храни трябва да наблегнем и кои храни трябва
Коментари Харесай

Храни, които помагат за контролиране на псориазис

На кои храни би трябвало да наблегнем и кои храни би трябвало спрем да консумираме?

Знаете ли, че някои храни могат да облекчат признаците на псориазис? Някои храни също могат да влошат признаците на псориазис. Прочетете тази публикация, с цел да разберете кои тъкмо храни би трябвало да ядете и да избягвате за вашия псориазис.

Псориазисът е кожно заболяване, което визира почти 2% от  населението на света. Основният признак на това положение е раздразнена и зачервена кожа с белезникави люспи или плаки. В тази публикация ще разгледаме по какъв начин можете да помогнете за управление на признаците на псориазис със здравословна диета.

Промяната на питателните ви привички няма да излекува псориазис. Въпреки това, той може да помогне за понижаване на признаците.

Прочетете за някои предложени храни, които могат да оказват помощ за минимизиране на признаците на псориазис и някои храни, които да избягвате, с цел да не ги влошат.

Как да направляваме псориазиса и връзката му с храната?

Промяната на вашата диета може да помогне за управление на признаците на псориазис.

През май 2017 година изследване, оповестено в Dermatologic Therapy, проучва диетата на повече от 1200 членове на Националната фондация за псориазис. Резултатите разкриват, че някои храни наподобява ускоряват псориазиса, до момента в който други понижават признаците.

Като цяло множеството от хората, взели участие в изследването, са на следната диета:

Без глутен, ниска или никаква консумация на алкохол, нараснала консумация на зеленчуци и витамин D.

В същото време огромен % от участниците настояват, че са спазвали избрани диети за управление на псориазиса с сполучливи резултати. Като цяло, някои от най-споменатите диети, за които настояват, че са помогнали, включват веганската диета, палео диетата и средиземноморската, вегетарианска, безглутенова и нисковъглехидратна/високо протеинова диета.

Препоръчани храни за управление на псориазис

По-долу сме присъединили лист с храни въз основа на питателните рекомендации, оповестени в списанието JAMA Dermatology.

1. Плодове и зеленчуци

Антиоксидантите и бета-каротинът, намиращи се в плодовете и зеленчуците, могат да оказват помощ за управление на признаците на псориазис.

На първо място, следните храни обезпечават съществени хранителни субстанции – като витамин А, антиоксиданти, цинк, селен и магнезий – на вашата диета за надзор на псориазиса.

По-долу са някои плодове и зеленчуци, които би трябвало да включите в ежедневната си диета:

моркови

чушка

тиква

спанак

Броколи

авокадо

кайсии

манго

малини

Боровинки

Къпини

2. Омега-3 за надзор на псориазис

На последващо място, омега-3 мастните киселини са известни със своите противовъзпалителни свойства. Като цяло, това са страхотни храни за включване в диетата на всеки.

Храните богати на тези мастни киселини са:

Мазна риба: сьомга, сардини, херинга и скумрия

Морска храна

Ядки и семена

Бобови растения като соя и нахут

3. Пълнозърнести храни

Фибрите са нужни за вярното действие на червата.

Яденето на фибри и пробиотици е извънредно значимо. В последна сметка, в случай че желаете тялото ви да усвоява вярно питателните субстанции, би трябвало да поддържате положително чревно здраве.

Затова предлагаме да ядете пълнозърнести храни и да ядете по-малко храни, приготвени с нормално брашно. Пълнозърнестите храни имат по-високо наличие на фибри и също по този начин са превъзходен източник на минерали.

Опитайте да добавите ориз, пшеница, просо, овес, самун и други сходни пълнозърнести храни в ежедневната си диета. Освен това можете да включите кефир и кисело мляко в диетата си, с цел да увеличите потреблението на пробиотици.

4. Витамин D може да помогне за управление на псориазис

В допълнение, някои изследвания демонстрират, че включването на витамин D може да помогне за управление на възпалителни болести като псориазис.

Храни, които би трябвало да избягвате, с цел да контролирате признаците на псориазис

Важно е да отбележим, че множеството от изброените по-долу храни не е належащо да се заобикалят изцяло. За някои от храните се предлага единствено да намалите потреблението си или да бъдете по-съвестни по отношение на потреблението им.

1. Алкохол

Намаляването на потреблението на алкохол може да помогне за управление на псориазис.

Няма безапелационни данни, които поддържат цялостното отбягване на алкохола за тези, които страдат от псориазис.

Някои проучвания обаче демонстрират, че лекуването на псориазис не е толкоз дейно, когато се комбинира с алкохол. Поради това нормално се предлага умерена консумация на алкохол.

Ако някое от вашите медикаменти съдържа метотрексат или ацитретин, евентуално въобще не би трябвало да пиете алкохол.

2. Преработени храни и рафинирани захари

Псориазисът е възпалително заболяване. Ето за какво, с цел да се помогне за управление на псориазиса, се предлага да се отстраняват модифицирани храни с ниска хранителна стойност, като маргарин, разтворима чорба, безалкохолни питиета и сосове.

3. Червено месо

Специалистите нормално поучават хората с псориазис да ядат по-малко алено месо в диетата си и да заобикалят мазни части месо.

Това е по този начин, тъй като тези типове месо могат да усилят броя на цитокините, което утежнява признаците на псориазис.

4. Кафе и мляко

Подобно на аленото месо, тези две питиета усилват броя на цитокините, които са клетъчните протеини, които са виновни за регулирането на възпалението.

5. Може ли приемането на безглутен да помогне за управление на псориазиса?

Диетата без глутен може да помогне за управление на признаците на псориазис.

Някои изследвания демонстрират, че огромна част от популацията, което страда от псориазис, може също да е алергично към глутен. Докато някои проучвания демонстрират, че има връзка сред двете, има спорни отзиви в научната и здравната област.

Докато някои експерти обичат да отстранен глутена от диетата като превантивна стъпка, някои проучвания удостоверяват, че в случай че съществуването на цьолиакия не бъде доказано, това може да бъде контрапродуктивно.

Консултирайте се с вашия доктор, с цел да обсъдите дали диетата без глутен би Ви била от изгода.

6. Мазнини

Провъзпалителна диета или диета, която включва постоянна консумация на наситени и трансмазнини, може да утежни признаците на псориазис. Затова се предлага ниска консумация на мазнини.

Инфо: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР