На извънредното заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на

...
На извънредното заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на
Коментари Харесай

На извънредно заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК

На изключителното съвещание депутатите одобряват на второ четене бюджетите на държавното публично обезпечаване и Националната здравноосигурителна каса за 2022 година , съгласно програмата за работата на Народното събрание през днешния ден.  

В дневния ред е и второто гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. 

Парламентарната група на Движение за права и свободи означи с декларация 21 февруари – Международен ден на майчиния език. От парламентарната естрада ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че измежду залегналите цели на самодейността е да се предизвикват хората да пазят майчиния си език, само че и да обогатяват  речника си с други езици. 

Запазването и съхраняването на езиците в света е измежду главните цели на ЮНЕСКО . Организацията приема езиковото разнообразие измежду един от най-мощните принадлежности за запазване на материалното и нематериално завещание на човечеството. ЮНЕСКО интензивно поддържа страните, които пълноценно употребяват всички форми на връзка и предаване на знанията. Насърчават езиковото разнообразие, финансират образованието на майчин език и по този метод утвърждават културното разнообразие като полезност, се показва в декларацията.

Езикът е главно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата татковина това е право, залегнало в главния закон на страната, сподели Карадайъ. По думите му, все пак правото да се учи и употребява майчин език не е получило към момента съответната правна уредба в законите на страната. 

В текста на декларацията се засяга и правото на качествено и приобщаващо обучение , залегнало в Европейския дирек за обществените права. 

Първата подготвеност във всички страни членки на Европейски Съюз  се превежда като майчин език, единствено в България се превежда като формален, уточни Карадайъ. 

У нас не просто липсва позитивна настройка, а непосредствено с подзаконов нормативен акт майчиният език е изключен от общообразователните предмети, сподели ръководителят на Движение за права и свободи. Държавата не финансира издаването на учебниците по майчин език, уточни Карадайъ и добави, че образецът частично демонстрира пробойните на демокрацията в България, равнището на човешките права и свободи. 

Решаването на този въпрос е част от задачата за общо подсилване на демокрацията и върховенството на правото и закона в България и неотменна част от дилемите на Движение за права и свободи, се показва в декларацията на парламентарната група. 

Карадайъ съобщи, че при приемането на Бюджета за 2022 г .  ще създадат предложение страната да финансира издаването на учебници по майчин език. 

Българската страна е в дълг към историческата си общественост. Това сподели в декларация от името на група водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов , съобщи кореспондент на БГНЕС.

Декларацията му бе по отношение на Международния ден на майчиния език, който се отбелязва на 21 февруари.

" България е една от страните, която има най-голяма историческа общественост на Балканския полуостров , а и освен, която сега наброява над 2.5 млн. души. Български малцинства, някои от които приети, а други не изцяло има в Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Гърция, Турция, Унгария, Словакия, Молдова, Украйна и Русия. На този ден ние би трябвало да си спомним не просто за нашите сънародници, които са откъснати от територията на България, само че би трябвало да си спомним за това, че към сегашния миг Българската страна е в дълг към тях ", сподели още Костадинов.

" В Гърция, която е страна членка на Европейски Съюз към този момент близо 40 години преподаването на български език в учебното заведение за българско малцинство, е неразрешено. Там се фабрикува един неестествен помашки език ", добави още Костадинов.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР