На извънредно заседание парламентът ще обсъди на първо гласуване Законопроект

...
На извънредно заседание парламентът ще обсъди на първо гласуване Законопроект
Коментари Харесай

Народното събрание ще обсъди удължаване действието на бюджета за 2022 година, както и бюджетите на ДОО и НЗОК

На изключително съвещание Народното събрание ще разиска на първо гласоподаване Законопроект за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично осигуряване(ДОО) за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г. Това планува дневният ред, който депутатите гласоподаваха в петък и който е оповестен на страницата на Народното събрание (НС).
 
Със законопроекта за удължение действието на бюджета за тази година, както и тези на ДОО и НЗОК, се обезпечава продължаващо финансиране на редица обществени и други заплащания, както и продължение действието на политиките и ограниченията, надградени с актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 година, е записано в претекстовете на вносителя - служебният кабинет.
 
Законопроектът разрешава всички системи да действат, до момента в който постоянно държавно управление сформира план на бюджет въз основа на управническата си стратегия. Запазени са настоящите данъчни облекчения и понижени данъчни ставки за интервала, за който са утвърдени от Народно събрание.
 
Заплатите, пенсиите, обществените заплащания се финансират на достигнатите равнища към декември 2022 година Създадена е опция да се правят всички заплащания по Плана за възобновяване и резистентност, както и по оперативните стратегии на Европейския съюз. Предвидени са благоприятни условия за финансиране при незабавни и неотложни условия като бедствия, Коронавирус 19, миграционен напън и други.
 
При липса на ръководещо болшинство все още се резервира фискалната позиция такава, каквато е при целогодишно деяние на признатите политики и ограничения от предходното постоянно държавно управление и Народно заседание.
 
Предлага се и да бъде непокътната опцията за потребление на ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане за възнаграждение и на употребени за битови потребности, електрическа и топлинна сила, природен газ и вода, на действия, реализирани от културни организации по Закона за протекция и развиване на културата, и на показ на филми според Закона за филмовата промишленост и на туристически услуги според Закона за туризма.
 
Предвидена е опция държавен дълг по член 87, алинея 2 от Закона за обществените финанси да се поема и чрез средносрочната стратегия за издаване на дълг на интернационалните пазари, което дава опция за еластичност при избора на дългови източници за финансиране на бюджета.
 
Определя се също редът за осъществяване на заплащанията за прехрана по бюджетите на общините, бюджета на ДОО и на НЗОК. В дневния ред е включен също парламентарен надзор, който бе отсрочен предишния петък поради дебатите по първите 16 параграфа на Изборния кодекс, траяли до среднощ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР