На извънредните парламентарни избори на 11 юли във всички секции

...
На извънредните парламентарни избори на 11 юли във всички секции
Коментари Харесай

Сева Памукчиева : След проваления вот с машини в Търново РИК продължава да няма ясни правомощия за контрола на машините


На изключителните парламентарни избори на 11 юли във всички секции с над 300 гласоподаватели ще се гласоподава с машини, само че тъкмо машините се оказаха „ препъни камъка “ на . Заради объркана листа на една от обединенията, с решение на ЦИК машинното гласоподаване беше спряно в 413 секции. По случая има прокурорска инспекция и към момента не е изрично ясно чия е виновността за разместените имена в листата на „ Демократична България – Обединение “, което спря машинния избор.

В област Велико Търново до урните на 4 април отидоха 48,65 % от гласоподавателите и единствено 4100 от тях или 4 % от гласувалите съумяха да дадат вота си с машини . Заради разместени имена в листата на „ Демократична България – Обединение “ се стигна до изцяло прекъсване на машинното гласоподаване в Четвърти изборен регион Велико Търново. От Районната изборна комисия, управлявана от Десислава Йонкова от ГЕРБ, бяха безапелационни, че виновността не е в тях. Това декларира и новият ръководител на РИК Велико Търново Николай Илиев от „ ИТН “. 

„ Техническото разминаване не е било в документите на РИК. То е било при въвеждане на тези данни в паметта на изборните устройства . Това е развой, в който РИК не взе участие. И по никакъв метод не считам, че виновността в тази ситуация е на РИК, само че ние ще се опитаме да не повторим сходни неточности, в случай че ги е имало “.



Юристът Сева Памукчиева е подала в РИК Велико Търново на книжен и електронен притежател имената с листата на „ Демократична България “ за изборите на 4 април. Безпроблемно е направена регистрацията. В разгара на предизборната акция се оказва, че в един от регистрите на РИК се появяват разбъркани имената на кандидат-депутатите: 

„ Ние незабавно се обърнахме към районната изборна комисия и им обърнахме внимание, че има такава неточност и информацията беше поправена. Това, което най-вероятно се е случило е, че хората, които са пренасяли информацията от таблицата в Ексел на другото място, където тя би трябвало да бъде, са я пренесли неверно. Проблемът е, че откакто тази неточност беше открита, нито един от членовете на РИК публично не е изискал да се направи инспекция в машините . Няма гаранция, че казусът с машините няма да се повтори и на 11 юли ", разяснява пред БНР юристът Сева Памукчиева: 

„ И никаква не е гаранцията, тъй като РИК продължава да няма ясни пълномощия да управлява какво е наличието на машините . Няма самостоятелен одит на машините. Другият проблем е, че машините са напълно офлайн, което значи, че в случай че има неточност в машина, тя, с цел да бъде отстранена, би трябвало физически би трябвало да се отиде до всяка една. И тук е казусът, че няма регламентирана връзка, няма протокол за това какво се прави, в случай че стане проблем с машините “.   

За да не се случи казусът още веднъж, от РИК Велико Търново упорстват машините за гласоподаване да бъдат доставени в изборните региони по-рано , уточни в „ Преди всички “ ръководителят Николай Илиев: 

„ Смятам, че ще имаме достъп до машината, до нейното наличие много дни преди изборния ден – нещо, което го е нямало в предходните избори. Не мисля, че ще е допустимо да създадем инспекция на всяка машина поотделно, само че би трябвало да можем да имаме информация за метода на въвеждане на информацията генерално за всички машини “.

 ЕПА/БГНЕС

За Народното събрание, работил един месец, великотърновци не се ласкави в мненията: „ Първия ден започнаха с реваншизъм, това си беше мятане на мръсотия върху хората “, споделиха те пред БНР.

„ Играчите се сменят, играта остава същата “, сподели в Преди всички “ политологът проф. Филип Узунов:

„ Това е по този начин наречената властова невроза . Аз виждам наклонността по следния метод – ГЕРБ явно ще изгубят още гласове. За Слави Трифонов, в случай че съумеят да му наредят кабинета неправителствени организации, е допустимо да излъчи държавно управление. Предполагам, че Движение за права и свободи ще резервира, дори ще усили гласовете, поради този по-либерален режим за гласоподаване от Турция. Българска социалистическа партия ще усъвършенства резултата и ще стане незаобиколим фактор. Разбира се „ Да, България “ ще могат да влязат в Народното събрание, само че за Мая Манолова и за патриотите може единствено да се гадае “.  

А какви са упованията на великотърновци за изключителните парламентарни избори на 11 юли: 

„ Политиците, че не стават, е ясно, само че и ние сме отговорни за това, което се случва и се надявам, че на 11 юли ще имаме малко по-голямо наличие като демократична общественост в Народното събрание “.  

„ Всички излъгаха, ето в този момент всички гласоподаваха за партията на Слави Трифонов, по този начин наречената „ ИТН “, а се оказа, че няма подобен народ “.



„ Бойко ще падне, само че ще драпат. Властта корумпира, не съм доста оптимистично надъхан. Ще гласоподавам и на 11-и са вярата да дойдат по-нормални хора “. 

" Не мисля, че ще има смяна “. 

„ Ако надделее разсъдъкът и мъдростта на хората, човешкото, българското, би трябвало да стане, да не е единствено да се играе на избори “.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР