На изложение от фестивала Bains Numerique в Enghien Les Bains

...
На изложение от фестивала Bains Numerique в Enghien Les Bains
Коментари Харесай

Представени чрез добавена реалност занаяти от „Етър”-а бяха показани на изложение в Париж

На ревю от фестивала Bains Numerique в Enghien Les Bains в Париж български занаяти, практикувани в края на ХІХ и началото на ХХ век бяха показани пред хиляди гости, сред които губернатора на Осака Ичиро Мацуи и посланика на Люксембург във Франция Мартин Шомер. Пресъздаването им е част от плана VRCrafts@BG.

От писмо на проф. Стоян Малешков и проф. Марин Христов, които са част от екипа по плана, до шефа на ЕМО „ Етър ” в Габрово доцент доктор Светла Димитрова излиза наяве, че интереса към българската демонстрация е бил огромен. Благодарение на взаимния план в Париж са презентирани част от съхранените в музея занаяти.

Събитието е било посетено от над 35 000 души, излиза наяве от благодарственото писмо на двамата професори.

„Проектът VRCrafts@BG е въодушевен от българския етнографски музей навън „ Етър ”. Идеята е да се даде опция на хората, посредством така наречената добавена действителност, да се срещнат с обичайна българска архитектура, занаяти и традиции от историческия интервал, показан в музея ”, изясняват етнографи.

За да се види продукта от взаимния план, може да посетите Шарланджийската работилница в ЕМО „ Етър ”. Чрез него актуалните хора могат да следят по какъв начин се създава шарлан (б.а.масло от орехи) в предишното. Това става точно посредством опциите на добавената действителност.

Според digital.bg добавената действителност комбинира данни от действителния свят с компютърно генерирани данни – изображения, тон и други сетивни усъвършенствания. При смарт телефоните, добавената действителност работи с приложение, което търси маркер, нормално черно-бял баркод. След като откри маркера, приложението наслагва върху него 3D обект. Използвайки камерата на телефона, с цел да следи относителното състояние на устройството и маркера, потребителят е в положение да се разхожда и преглежда предмета от всички ъгли. Игри като Pokemon Go употребяват добавената действителност малко по-различно. Вместо да употребява физически обекти, играта Pokemon Go демонстрира 3D виртуален обект с някакъв дълбочинен трик. Може умерено да се движите и този обект ще е пред вас, стига несъмнено да не напускате вярната посока.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР