На изборите в два западни региона, които се смятат за

...
На изборите в два западни региона, които се смятат за
Коментари Харесай

Politico: Алтернатива за Германия е най-големият победител на изборите в Бавария и Хесен

На изборите в два западни района, които се считат за ветропоказател за цяла Германия, крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ записва мощно показване, а трите партии, които сформират федералното съдружно държавно управление, записаха тежка загуба, написа " Фокус " в превод от европейската редакция на Politico.

Консервативните сили завоюваха ясни победи както в провинциите Бавария, по този начин и в Хесен. В Бавария се чака Християнсоциалният съюз (ХСС), сестринска партия на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), да завоюва 37 % от гласовете. В Хесен ХДС се чака да завоюва 34,6 % от гласовете.

Но най-големият победител от вечерта беше може би АзГ, партия, която става все по-екстремна от основаването си през 2013 година АзГ зае второ място в Хесен и трето място в Бавария, съгласно предварителните резултати, забележителни облаги за партията.

Силното показване на АзГ отвън нейния обичаен бастион в някогашна Източна Германия допуска, че партията сполучливо е разширила базата си за поддръжка. Това развиване към този момент провокира възобновена вълна от самоанализ измежду водачите на главните партии.

„ Увеличеното показване на АзГ може единствено да тревожи всеки демократ в тази страна “, оплака се Рикарда Ланг, един от водачите на Зелените, по публичната телевизия. „ Бих желал да видя по какъв начин се отдалечаваме от соченето с пръсти и всяка демократична партия в този момент да обмисли какво можем да създадем, с цел да накараме [изборните резултати] още веднъж да наподобяват разнообразни в бъдеще “.

Както в Бавария, по този начин и в Хесен, трите партии, които съставляват ръководещата коалиция на немския канцлер Олаф Шолц – лявоцентристките социалдемократи (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) – означиха спад на поддръжката си. Този резултат показва необятно публикувано неодобрение от федералното държавно управление във време на възходяща икономическа и обществена неустановеност.

Германската стопанска система е в нескончаем застой и спад, ускоряван частично от скока на цените на силата, последвал нахлуването на Русия в Украйна. Рязкото нарастване на броя на търсещите леговище, влизащи в Германия тази година, и възходящият дефицит на налични жилища също подхраниха недоволството на гласоподавателите.

Очевидно АзГ съумя да се възползва от това неодобрение. Робърт Ламбру, водач на парламентарната група на АзГ в Хесен, където партията се очакваше да завоюва 18,4 % от гласовете, дефинира представянето на партията в провинцията „ спиращо дъха “. Много хора, добави той, „ усещат, че е нужна смяна в политиката. Имаме висока инфлация, високи цени на силата, високи наеми. Имаме изцяло неконтролирана всеобща имиграция. Тук има доста да се направи “.

В Бавария АзГ се очакваше да завоюва 14,6 % от гласовете, тъкмо зад Свободните гласоподаватели, дясна нововъзникнала партия, която ръководи в коалиция с ХСС в провинцията.

Федералното ръководещо съдружно държавно управление на Германия към този момент постоянно е обхванато от вътрешни битки, изключително сред Зелените и СвДП – партии, които в доста връзки са идеологически противоположни. Лошият резултат за съдружните партии може да утежни различията, защото всяка партия се стреми да укрепи своята база от поддръжка.

В Хесен, някогашна цитадела на ГСДП, социалдемократите претърпяха срамно проваляне, спечелвайки единствено 15,1 % от гласовете, съгласно прогнозите. Загубата е още по-обезпокоителна за партията, защото нейният претендент в провинцията е федералният вътрешен министър на Шолц, Нанси Файзер, която в тирада назова резултата „ доста разочароващ “.

При подобен слаб резултат мнозина в този момент спекулират дали Фейзер ще успее да резервира поста си на вътрешен министър. Канцлерът Шолц евентуално ще бъде изправен пред напън да направи радикални промени, с цел да преобърне ориста на своята партия и коалиция.

Резултатът от изборите беше изключително пагубен за СвДП, младши сътрудник в обединението на Шолц. Партията завоюва единствено три % от гласовете в Бавария и пет % от гласовете в Хесен, съгласно прогнозите. Партията е застрашена да изпадне и от двата провинциални Народното събрание, в случай че не успее да преодолее прага от пет %.

За водачите на федералното съдружно държавно управление на Германия резултатът от изборите към този момент провокира мощна паника. Единственият въпрос е дали има задоволително единение в обединението, с цел да се обърне течението.

„ Разбира се, ние не сме глухи и слепи “, съобщи генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт по немската социална телевизия след излизането на първичните изборни резултати. „ Всички ние дружно в тази коалиция би трябвало да разпознаем сигналите “.

Източници " Фокус ", kritichno.bg, " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР