На Ивановден на трапезата се слага: варена пшеница, боб, компот

...
На Ивановден на трапезата се слага: варена пшеница, боб, компот
Коментари Харесай

7 Януари – Ивановден

На Ивановден на трапезата се поставя: варена пшеница, фасул, компот или ошав, вита баница, кървавица и свински ребра със зеле.

Според националните традиции кумовете или деверът вършат ритуално „ къпане “ на младоженците. Ритуалът включва замяна на дарове, както и замяна на посещение.

„ Той изобличи грешниците и ги прикани към смирение. Той пръв съзря в Исус Божият Син и откри това на хората “ – става дума за Свети Йоан Кръстител.

Земният живот на Йоан има доста общо със земният живот на Исус. Двамата били далечни родственици. Майката на Йоан – праведната Елисавета – била сестра на Света Анна, майката на Пресвета Богородица. Подобно на Исус, Господ Бог дал на Йоан малко повече от 30 години земен живот.

Йоан бил същински подарък от Господ за родителите си – свещеникът Захария и брачната половинка му Праведната Елисавета. В последна сметка той се родил, когато приели, че ще останат бездетни до края на дните си.

И когато Елисавета родила своят наследник, тя, въодушевена от Светия Дух, го нарекла Йоан, макар че нямала нито един родственик в фамилията им с това име.

Служенето, което бе предопределено по орис на Йоан от Господа, е обхващало три съставния елемент.

Първо, да разобличи греховете на хората.

Второ – Йоан кръщава разкаялите се грешници, като ги потапя във водите на река Йордан. Измиването било знак на очистването от греховете.

Трето – той е трябвало да разкрие за идната поява на Спасителя. Йоан споделил на всички: „ Аз ви давам име с вода, само че най-силният от мен идва. Той ще ви посвети в Светия Дух и огън. “

Йоановото кръщение става първообраз на християнското кръщение. Това е първото и доста значимо свещенодействие в живота на християнина.

Символиката на Кръщението е, че при потапяне във водата човешкото творение „ умира “ за неверния живот и се преражда от Светия Дух за безконечен живот.

След гибелта Свети Йоан Кръстител тленното му тяло било взето от учениците му: погребали го град Севастия покрай гроба на светия оракул Елисей. Останките били там съвсем 1000 години преди Първия кръстоносен поход, когато са открити от кръстоносец.

Мощите му били пренесени в Генуа, а в този момент те се пазят в специфичен ковчег от бял камък в манастир „ Свети Лаврентий “.

Много години по-късно съдът с главата на Йоан е открит, когато благочестивият Инокентий решил да построи черква в Елеонската планина. Когато почнали да копаят за основите, хората се натъкнали на съд с главата на Кръстителя.

След това тя изчезнала и никой не я откривал в продължение на едно хилядолетие. Очевидно, скрито пренасяна от едно място на друго. Поради това се счита, че тленни остатъци от главата на Йоан Кръстител са били разграничени на няколко елементи и в този момент се съхраняват на разнообразни места по света. По-голямата част се намира в катедрала в Северна Франция.

През м. август, 2010 година у нас, на остров Свети Иван, край Созопол, при археологически разкопки е открита кутия с осем лицеви кости. Наши археолози и свещеници настояват, че тези кости са част от главата на самият Свети Йоан Кръстител.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР