На илюстрацията: Космическият кораб “Драгън XL доближава станция Гейтуей. Credits

...
На илюстрацията: Космическият кораб “Драгън XL доближава станция Гейтуей. Credits
Коментари Харесай

Руски експерт разясни защо Русия не може да се включи в строежа на новата станция около Луната

На илюстрацията: Космическият транспортен съд “Драгън XL ” приближава станция Гейтуей. Credits: SpaceX

. Преди броени дни беше оповестено, че Русия бе изключена от експертната група за основаването на интернационалната окололунна станция “Гейтуей ”. Дмитрий Рогозин се оправда с думите “ние в никакъв случай не сме желали да бъдем включвани, с цел да ни изключват ”. В действителността протичащото се е изцяло закономерно събитие, отразяващо положението на съветската космонавтика. 

В тази връзка известният галактически специалист Виталий Егоров написа подробна публикация за списание “Н+1 ”, която можете да прочетете в оригинал на този линк. На страниците на КОСМОС БГ представям най-важните акценти от нея. 

Според Егоров искането на Русия да има равноправно съдействие по “Гейтуей ” по метод, по който през днешния ден се случва на МКС, би следвало да се пояснява ето по този начин: да има равно систематизиране на политическите и софтуерните дивиденти, само че в парично отношение Щатите да поемат главното финансиране.

В Русия програмата за МКС се нарежда като общ план със Съединени американски щати при равни дялове, само че финансовият товар сред руснаците и американците (заедно със западните им партньори) се разпределя в съответствие 10 към 90. Този дисбаланс е въведен умишлено при основаването на МКС  – главният принос на Русия за градежа на станцията не е паричен, а софтуерен и умел. Даже един от съветските модули “Заря ” е изцяло заплатен от Щатите – от построяването до изстрелването. Руските модули на МКС поемат служебната функционалност – те имат системите за водоснабдяване, зареждането с гориво и поддържането на станцията. Това е по този начин, с цел да могат модулите на Съединени американски щати, Европа и Япония да бъдат главно ангажирани по научно-изследователската активност.

Роскосмос, твърди Егоров, няма да се откаже да взе участие в окололунната станция “Гейтуей ” на същия принцип – в случай че тя се назовава обща, до момента в който производството на модулите в съветските предприятия бъде заплатено от Съединени американски щати.

Основният дирек на Русия, който разрешава на страната да претендира за пълноправие на МКС, остава пилотираната транспортна система, която включва ракетите и корабите “Союз ”. В продължение на близо 10 години светът разчиташе на нея, тъй като Щатите и техните сътрудници не разполагаха със личен прийом за транспорт на екипаж. Но в тази ситуация с окололунната станция “Гейтуей ” монополът се държи от Съединени американски щати. Руският космичен транспортен съд “Орел ” занапред напуща чертожната дъска и минава към основаването на първите макети. За съпоставяне американският  транспортен съд “Орион ” е изцяло издигнат и е към този момент подготвен за първия си полет в безпилотен режим. Русия не чака “Орел ” да полети преди 2023-та година. По отношение на корабостроенето Русия изостава с 10 години от Съединени американски щати, а във връзка с свръхтежките ракети – дори с повече.

На доктрина, счита Егоров, Роскосмос може да обнови кораба си “Союз ” за полети до Луната, като го изстрелва до околоземна орбита, след което се скачва с горна степен, изведена с ракета “Ангара А-5B ”. Но Русия би трябвало първо да го показва на процедура и чак тогава да диктува изискванията си. Към сегашния миг стартовата площадка за “Ангара ” на космодрума Восточний още не е издигната, ракетата не е приключила изпитателната си стратегия и водородната горна степен не съществува. Добре е да си спомним за случаите с пробойната на кораба “Союз МС-09 ”, за повредата на “Союз МС-10 ” (които се случиха през 2018 година), а през днешния ден – за към момента нелокализираната пробойна в съветския модул “Звезда ”. Всичко това е на фона на сполучливите изстрелвания на свръхтежката ракета “Фалкън Хеви ”, полетите на новия транспортен съд “Крю Драгън ” до МКС, приключения транспортен съд “Орион ” и тестванията на централната степен на “Спейс Лонч Систъм ”. Това демонстрира, че Съединени американски щати може да се оправя и без Русия.

Експертът е безапелационен, че в случай че пътищата на Съединени американски щати и Русия в космоса се разделят, то тогава руснаците би трябвало да предложат своя лична стратегия. Според Егоров най-добре се нарежда планът за околоземна станция. Макар че това наподобява като повтаряне на станция “Мир ” през 80-те и 90-те години на предишния век, по-добре е Русия да има нещо, в сравнение с нищо. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР