На граничния пункт Дуранкулак“ пристигнаха първите автобуси и автомобили с

...
На граничния пункт Дуранкулак“ пристигнаха първите автобуси и автомобили с
Коментари Харесай

В България пристигнаха автобуси и коли с бежанци и дипломати от Украйна

На граничния пункт „ Дуранкулак “ дойдоха първите рейсове и коли с бежанци и дипломати от Украйна.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че българите, които в идващите дни желаят да се изтеглят от Украйна, ще могат да разчитат на подпомагане за това на Ситуационния център към министерството, защото, поради ситуацията сега, българските дипломати в Украйна са изтеглени от страната.

Автобусите с към 190 евакуирани жители на България, Украйна, Република Северна Македония, Германия и Армения, както и колите с дипломатическия корпус, минаха на българска територия.

След 36-часово пътешестване те влязоха в страната ни Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак “ малко пред 7 часа през днешния ден сутринта. По-рано на пункта министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи, че за всички е обезпечен заслон, храна, както и опция за транспортиране до определени от хората места.

Министър Ганчовска посочи, че с евакуирането на задачата в Киев и генералното консулство в Одеса тяхната функционалност се поема от Ситуационния център, с който всеки български жител, искаш да напусне Украйна, може да се свърже за помощ.

Министър Генчовска осведоми, че през днешния ден със съдействието на турските управляващи с влакове са били евакуирани още български жители от градовете Киев и Харков, без да даде повече детайлности от съображения за сигурност.

Евакуираните от Киев споделиха пред публицисти, че са извънредно признателни на българското държавно управление, както и че по пътя, с помощта на положителната организация и ескорта, не са имали проблеми.

От „ Дуранкулак “ рейсовете ще се придвижат към Варна, където е обезпечено всичко, което е належащо за хората.

Областният шеф на Варна Благомир Коцев, който също беше на граничния пункт, уточни, че в оправянето с бежанската вълна от Украйна, получават поддръжка от Българския червен кръст, Българо-украинското сдружение, както и от редица доброволци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР