На горещия стол отново се оказа Тереза МейПрез дръвника за

...
На горещия стол отново се оказа Тереза МейПрез дръвника за
Коментари Харесай

Транс-океанската търговска война е тук

На горещия стол още веднъж се оказа Тереза Мей

През дръвника за месец към този момент са минали производители на слънчеви панели от Китай, на памук от Индия, на полиестер от Южна Корея, на каучук от Мексико и към този момент на самолети от Канада/Великобритания

В сряда тази седмица американското държавно управление разгласи въвеждането на рестриктивни ограничения против канадско-британския машиностроителен конгломерат „ Бомбардие ” в размер на 219% мито върху летателните апарати, които компанията желае да продава в Съединени американски щати. Основание за краткотрайното решение е, че „ Бомбардие ” получава държавно дотиране от Отава и Лондон, с което се нарушават американските правила за лоялна конкуренция. Най-вече по отношение на главния съперник на „ Бомбардие ” на американския пазар, „ Боинг ”. Чийто първи клиент на същия пазар е държавното управление на Съединени американски щати. А и „ Бомбардие ” са си разрешили да сключат договорка с американската самолетна компания „ Делта ” за продажбата на 125 бройки от най-новия си летателен уред от междинен клас, „ Серия С ”, на „ смешно ниска ”, съгласно жалбата на „ Боинг ”, цена. Подробности.

Простата истина е, че до момента в който се разсейва светът с дрънченето на мечове сред Доналд Тръмп и водача на Северна Корея Ким ЧенУн, американският президент напълно намерено си води война с всички въз основата на обещаната протекционистка политика, върху която води предизборната си акция, „ Америка преди всичко ” (America First). В рамките на лятото в Конгреса на Съединени американски щати е импортиран работен вид на нещо като „ доктрината Тръмп ”, направен от Официалното посланичество по търговски въпроси към Белия дом. Особен звук към събитието не се подвига, евентуално заради сезона. Документът обаче приканва за напън върху вноса на задгранични артикули „ чрез нападателни закони ” за отбрана на американските производители. И въпреки да не е публично оповестена политика, къса информация демонстрира, че за последните няколко седмици

американската държавна администрация го е приела като евангелие.

През дръвника за месец към този момент са минали производители на слънчеви панели от Китай, на памук от Индия, на полиестер от Южна Корея, на каучук от Мексико и към този момент на самолети от Канада/Великобритания. Не си поплюват, един тип.

С последния ход обаче, играта в действителност загрубява. И в случай че канадският министър-председател ДжъстинТрюдо резервира хладна въздържаност пред медиите, изразявайки „ разочарованието ” си от „ незаслужената ” мярка, то министър председателят на Квебек, където са основани централата и главните индустриални мощности на „ Бомбардие ”, Филип Куйар говореше за „ намерено нахлуване ” против провинцията и прикани Отава да вземе всички нужни ограничения, с цел да отвърне на експанзията. Хиляди работни места са изложени на риск от онази страна на Атлантика.

От тази обаче, обстановката напълно не е по-различна. И на горещия стол се озова още веднъж английският министър-председател Тереза Мей. Която от една страна договаря за излизане от Европейски Съюз и Единния пазар, със опазване на крайник вътре, само че най-много за самостоятелност в комерсиалните връзки с трети страни,

събаряне на хамута от Брюксел

и съда в Люксембург и т. н. От друга страна, обществено приказва от 15 месеца насам по какъв начин огромното транс-океанско приятелство и „ специфичните връзки ” сред Англия и Съединени американски щати са константа и няма да се повлияят от Брекзит; Лондон постоянно ще е „ отпред на опашката ” (буквален превод) в търговията със Съединени американски щати и всичко ще е цветя и рози. Два пъти приказва с Доналд Тръмп да го удостовери, което последният направи по своя си метод и в идващия момент… пляс.

Шамарът обаче има една доста характерна специфичност. Заводът за съставни елементи, който има „ Бомбардие ”, е ситуиран в Северна Ирландия и се явява най-големият шеф там. Над 4000 души обезпечават прехраната си, 1000 от които непосредствено в производството на части на самолетите от „ Серия С ”. За похлупак провинцията претърпява вътрешна политическа рецесия от началото годината, няма лично ръководство, а статутът на границата й с Ейре е към момента парещ картоф в договарянията сред Лондон и Брюксел, четвъртият кръг от които приключиха през вчерашния ден. Държавният секретар по Брекзит Дейвид Дейвис разгласи, че е реализиран прогрес в построяването на зона за свободно пътешестване сред Ейре и Англия, без да дава спомагателни детайлности, което няма да понижи чувството за неустановеност в Белфаст. При всички положения обаче, ударът против „ Бомбардие ” ще има тежък резултат в Северна Ирландия, в случай че ограниченията в Съединени американски щати се проточат и компанията не успее да балансира с продажби на други пазари.

Същевременно Лондон се намира в патова обстановка,

тъй като също се явява огромен клиент на „ Боинг ”, които преди година завоюваха търг за доставка на 30 щурмови хеликоптера „ Апачи ” за английските въоръжени сили на стойност десетки милиарди лири стерлинги. Министърът на защитата Майкъл Фалън към този момент заплаши американската компания, че е допустимо договорката да бъде развалена и да й бъде отхвърлен достъп до бъдещи търгове във Англия. Което би било сериозна опасност, в случай че не бяха толкоз подвластни британците от американската поддръжка във всички посоки. Опозицията във Англия към този момент прикани Тереза Мей да не насочва празни закани, а да внесе случая за арбитраж от Световната комерсиална организация (СТО), разбирайте, да не дърпат ненужно опашката на Доналд Тръмп.

Канадците може би ще имат повече тежест в битката със Съединени американски щати – още повече че, още веднъж по гледище на Тръмп, сега отново се предоговаря Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА). И като споделям сега, следващият кръг от договарянията се организира тази седмица в Отава и съвсем съответства с оповестеното от Съединени американски щати решение против „ Бомбардие ”.

При всички положения, враждебните дейности в транс-океанската комерсиална война са открити. За наш шанс фронтът е надалеч, а заради спецификата на случая, Европейски Съюз не е непосредствено забъркан, поради напускащите британци. На които честолюбието няма да разреши да потърсят поддръжка от Брюксел за повече тежест в търговски конфликт със Съединени американски щати. И безспорно ще се опитат да разрешат рецесията по тихото направление, преди да се е разраснала и да стартира да нанася действителни провали на крепките двустранни връзки. Не че последното е действително допустимо, само че с всичко случило се дотук за последните 15 месеца – от референдума за Брекзит, до избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати – нищо към този момент не е в областта на вероятностите. Нищичко. А китайците имат проклинание, „ нека живееш в забавни времена ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР