На голяма част от работещите в БФС да им даваха

...
На голяма част от работещите в БФС да им даваха
Коментари Харесай

В БФС да им даваха пари да работят срещу футбола, нямаше да могат да се справят така добре

На огромна част от работещите в БФС да им даваха пари да работят против футбола в България, нямаше да могат да се оправят толкоз добре, колкото сега, написа Sportal. Поредната подигравка в родния футбол стана факт, откакто Спортно–техническата комисия взе решение, с което потъпка правилника си и наруши феърплея на шампионата и освен това без ясна цел. ЦСКА-София победи служебно с 3:0 ЦСКА 1948, който не се яви на мача от първата шестица в efbet Лига на 7 май поради 11 футболисти инфектирани с ковид. При състояние, че при започване на сезона бе взето решение да се отсрочва срещата, в случай че даден клуб има 10 или повече инфектирани с COVID-19. Такъв проблем имаше към този момент с няколко тима - Лудогорец, Левски, Славия и Берое, чиито мачове есента бяха отсрочени и по-късно изиграни.

Правилата би трябвало да са идентични за всички, само че секретарят на Спортно-техническата комисия Неделчо Михайлов очевидно не счита по този начин или направи сериозен гаф, който може да му коства поста. Неговото решение по време на празниците бе да бъде анулиран мача на ЦСКА 1948 с Локомотив (Пловдив) на 4 май, само че този на 7 май да се играе, макар че карантината на първите инфектирани играчи на новака свършваше 4 дни по-късно. Нещо, което нарушава съществено феърплея, откакто “смърфовете” и играчите на Любо Пенев водят здрава борба за сребърните медали.

Един от най-големите критици на БФС, експертът по спортно право Георги Градев незабавно разгласи и различен гаф: “Съгласно Устава на БФС, който има преимущество пред другите вътрешни актове като Наредбата, СТК няма административно-наказващи функционалности. Присъждането на служебна загуба е дисциплинарно наказване, което е от компетентността на Дисциплинарната комисия”, написа той с подигравка в своя профил във фейсбук.

Факт е, че календарът е компактен, че ЦСКА-София и Арда (Кърджали) играят на 19 май край за Купата на България, а краят на сезона е разгласен за 22 май и няма къде да се изиграят мачовете в този интервал, както оповестиха в началото от СТК. Именно заради това въпросът нямаше по какъв начин да бъде решен и всички да са оптимално удовлетворени, само че можеше да бъде взето съответно решение, което да нанесе минимум вреди и да бъде въображаемо първо за футбола и за феърплея. Нещо, което очевидно не е приоритет на дадени хора във футбола, както се видя неотдавна с решението да има от следващата година 16 отбора в елита, с цел да няма изпаднали през тази акция.

От щаба на ЦСКА 1948 извадиха примерни дати, по какъв начин да се подреди шампионата съгласно тях си, само че и това няма по какъв начин да стане, както им се желае. Причините са прекомерно доста: Трябва да има извънредно класиране и по-късно бараж за третия по мощ европейски клубен шампионат, защото УЕФА желае имената за класиралите се в евротурнирите, които трябваше да са ясни до 27/28 май. Националният тим се събира на лагер общ брой по същото време за идните три контроли с участници на Евро 2021 - Словакия, Русия и Франция, което е приоритет на УЕФА. Нямаше обаче да бъде голяма драма националите от участващите два тима на баража да се причислят ден или два по-късно към селекцията на Ясен Петров.

Нашата медия получи информация, че от централата в Нион има документ, който споделя, че шампионата може да приключи и на 24 май при предпочитание на федерацията. От БФС можеха да вземат самоуверено решение и измислят вид с удължение шампионата с тези 48 часа, поради обстановката, тъй като на всички е забавно, в случай че купата не беше решена и разногласието за златните медали сред Лудогорец и ЦСКА-София или Локо (Пд) бе траял до последния кръг, по какъв начин щеше да се действа при сходен проблем.

Дали щеше да се каже на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев или Христо Крушарски, че тимът им губи служебно, защото няма дати, а в действителност има публично пуснати два дни? Двата “червени” отбора щяха да имат по-сгъстена стратегия в края на сезона, само че мачовете щяха да се решат на терена, както би трябвало да бъде.

Нещо изцяло резонно, гледайки Англия, откакто грандът Манчестър Юнайтед, който даже ще играе край за Лига Европа, бе длъжен да изиграе три мача (един от тях с Ливърпул) от Премиър лийг в границите на единствено пет дни, не че се хареса на “червените дяволи”, само че феърплеят бе спазен от ръководителите на Висшата лига.

Подобно нещо можеше да се случи и в България, само че очевидно няма кой да мисли и да желае нещата да се случват по устав. Това е следващият образец, който уронва престижа на футболната ни централа, където несъмнено има хора, които мигновено могат да изоставен Бояна и няма да липсват на българския футбол.

Как не се измориха да вършат единствено нелепости и да се основават предпоставки за кавги? Кой завоюва от следващото несъответстващо решение? Със сигурност загуби българският футбол, защото ЦСКА 1948 ще съди БФС. От щаба на Локомотив (Пловдив) са гневни, че са съществено ощетени в борбата за второто място и също атакуват централата. Съставът на Любо Пенев, без да е отговорен, е упрекнат от противниците, че незаслужено БФС им присъжда три точки, което няма по какъв начин да не нервира клуба и почитателите му. Георги Градев пък още веднъж осмива централата и сподели издънките на СТК.

Хората, които взеха тези решения залепиха доста черно леке на футболната ни централа, която изживява може би най-тежките си дни. Именно заради това е извънредно време чистката там да започва с цялостна мощ и да се привлекат хора, които имат нужния потенциал и взимат съответни решения и най-много съблюдават правилниците, които би трябвало да са изцяло идентични за всеки един клуб. Няма значение дали името му е Лудогорец, Левски, ЦСКА-София, Ботев (Пловдив), Локо (Пловдив), Берое, Славия и така нататък

Феновете на обичаната игра, треньори, футболисти и деятели желаят феърплей и да няма двоен критерий. Толкова ли е мъчно, просто да се съблюдават разпоредбите?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР