На годишнината от началото на руската инвазия в Украйна Общото

...
На годишнината от началото на руската инвазия в Украйна Общото
Коментари Харесай

Колко близо е решителният момент във войната в Украйна

На годишнината от началото на съветската инвазия в Украйна Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди необвързваща резолюция, с която приканва Русия да приключи военните си дейности в Украйна и да изтегли войските си. Общото заседание се трансформира в най-важния орган на Организация на обединените нации, занимаващ се с Украйна, защото Съветът за сигурност, който е претрупан с поддържането на интернационалния мир, е неподвижен от правото на несъгласие на Русия, показва Асошиейтед прес.

Почти година след началото на войната на Русия в Украйна съпричастността на европейците към украинците не отслабва, сочат данни от изследване на " Евробарометър ", показани през вчерашния ден от Европейската комисия. Отчита се, че това важи и за поддръжката за дейностите, подхванати в помощ на Украйна и украинците. Държавите от Европейски Съюз обаче не съумяха да се спогодят за нов пакет наказания против Русия, който трябваше на влезе в действие за първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс, като се базира на четири дипломатически източника в Брюксел. Според източниците договарянията не престават.

На фона на нестихващата борба на дипломатическия фронт публични представители от Съединени американски щати са споделили на украинските водачи, че Украйна е изправена пред сериозен миг, в случай че желае да промени траекторията на войната и са нараснали натиска върху Киев да реализира обилни триумфи на бойното поле, заяви в. " Вашингтон пост ". Въпреки обещанията да поддържат Украйна " колкото е належащо ", чиновниците на Байдън настояват, че неотдавнашните пакети с помощи от Конгреса и американските съдружници съставляват най-хубавия късмет за Киев да промени уверено хода на войната. Много консерватори в ръководената от републиканците Камара на представителите дават обещание да отдръпват поддръжката и не е ясно какъв брой още ще продължи апетитът на Европа за финансиране на военните дейности.

" Ще продължим да се опитваме да им дадем да схванат, че не можем да вършим всичко и вечно ", сподели един от висшите чиновници на администрацията, визирайки украинските водачи. Служителят, приказвал при изискване за анонимност, добави, че администрацията е " доста твърдо уверена ", че ще бъде мъчно да продължи да получава същото равнище на сигурност и икономическа помощ от Конгреса. " Колкото е належащо " се отнася до размера на спора ", добави служителят. " Това не се отнася до размера на помощта ", предизвести обаче той.

Високопоставен чиновник на администрацията на Байдън съобщи, че тя ще продължи да желае толкоз средства, колкото счита, че са нужни на Украйна - както е правила през целия интервал на войната - само че че няма гаранции, че Конгресът ще утвърди тези претенции. Републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари и въпреки че мнозина основни законодатели показаха поддръжка за продължение на финансирането, дясното крило на партията изрази песимизъм или опълчване на отпущането на повече пари за войната.

През последните месеци нито една от страните не съумява да вземе превъзходство във войната в Източна Украйна. Служители на Байдън считат, че сериозният миг ще настъпи тази пролет, когато се чака Русия да стартира атака, а Украйна да предприеме контраатака в опит да си върне изгубените територии.

Посланието, че идващите няколко месеца ще са от сериозно значение, към този момент е било предаден на Киев в прав текст от високопоставени чиновници на Байдън - в това число от заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер, заместник-държавния секретар Уенди Шърман и заместник-министъра на защитата Колин Кал, които посетиха Украйна предишния месец.

В същото време Байдън и неговите помощници се стремят да избегнат всевъзможни признаци на оттегляне или намаляване на решимостта на западните съдружници, надявайки се да дадат знак на съветския президент Владимир Путин, че поддръжката за Украйна не понижава. Някои анализатори обаче предизвестяват, че нито Русия, нито Украйна могат да извоюват решаващо военно преимущество в обозримо бъдеще.

" Имам възприятието, че играем за дълга война ", сподели Андреа Кендъл-Тейлър, шеф на Програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска сигурност. " Мисля, че това опонира на очакванията на толкоз доста хора, че в действителност се опитваме да помогнем на Украйна да завоюва във военно отношение ", добави тя.

Байдън и неговите съветници настояват, че са решени да поддържат Украйна допустимо най-дълго и най-пълно. Но те предизвестяват, че политическият път ще стане по-труден, откакто Украйна изчерпи сегашния провиснал от Конгреса пакет, което може да се случи още това лято.

Откритите полемики в Киев предишния месец отразиха напъните на администрацията на Байдън да приведе задачите на Украйна в сходство с това, което Западът може да поддържа. Според осведомени с полемиките лица не постоянно е било елементарно да се реализира единодушие с Украйна.

В продължение на месеци Украйна е изразходвала обилни запаси и жива мощ в отбрана на Бахмут в източната част на Донбас. Американски военни анализатори настояват, че е нереалистично по едно и също време да се пази Бахмут и да се стартира пролетна контраатака за отвоюване на украинска територия, която Съединени американски щати считат за по-важна. Зеленски обаче придава алегорично значение на Бахмут, настояват двама високопоставени представители на администрацията, и украинският президент счита, че загубата на града би била удар по украинския военен дух.

Американски публични представители обявиха, че почитат обстоятелството, че Зеленски знае по какъв начин най-добре да сплоти страната си, само че показват опасения, че в случай че Украйна продължи да се бори на всички места, където Русия изпрати войски, това ще работи в интерес на Москва. Вместо това те приканват Киев да даде приоритет на подготовката и осъществяването на пролетната контраатака, изключително до момента в който Съединени американски щати и Европа образоват украинските бойци по какъв начин да си служат с някои от по-сложните оръжия, които са изпратили в Украйна.

ски убийства в страни, които желае да дестабилизира " Като цяло мнението ни е, че те би трябвало да отделят задоволително време, с цел да могат да се възползват от това, което сме обезпечили като материали и образование ", съобщи почитан чиновник на администрацията. Ако Русия превземе Бахмут, сподели служителят, това " няма да докара до някаква забележителна стратегическа смяна на бойното поле. Руснаците ще се опитат да я разгласят за такава, само че това е точка на картата, за която те са изразходвали извънредно доста кръв и средства ", добави той.

Зеленски неведнъж насочва и апели за военна акция за отвоюване на цялата окупирана от Русия Украйна, в това число Крим - полуостровът, който Русия анексира през 2014 година. Миналия месец съветникът на Зеленски Андрий Ермак повтори, че успеха против Русия значи възобновяване на интернационално приетите граници на Украйна, " в това число Донбас и Крим ". Всичко по-малко е " безусловно недопустимо ", сподели той на Световния стопански конгрес в Давос.

Представители на американското разузнаване обаче са стигнали до заключението, че завладяването на мощно укрепения Крим е отвън опциите на украинската войска сега, настояват осведомени с въпроса американски чиновници. Тази отрезвяваща оценка е била повторена пред голям брой комисии на Капитолийския рид през последните няколко седмици.

Това противоречие сред задачите и качествата е породило опасения в Европа, че спорът в Украйна ще продължи безпределно, като ще натовари Запада, който се бори и с други провокации, в това число настойчиво високата инфлация и нестабилните цени на силата.

На този декор съветниците на Байдън настояват, че следват най-хубавия курс на деяние: да дадат опция на Украйна да си върне колкото се може повече територия през идващите месеци, преди да седне на масата за договаряния с Путин.

Скептиците обаче се притесняват, че времето не е на страната на Украйна, защото Русия е разположила стотици хиляди нови бойци на бойното поле, в това число пандизчии, преди предстоящата пролетна атака.

Според оценки на западни и украински разследващи служби сега Русия разполага с над 300 000 военнослужещи в Украйна, в съпоставяне със 150 000 при започване на нашествието, като тя възнамерява да добави още стотици хиляди. При съветска атака напролет тези сили може да навлязат през границата с Беларус и да пресечен линиите за доставяне в Западна Украйна, които Киев употребява, с цел да укрепи армията си.

Дори опитни военни специалисти обаче виждат необятен набор от вероятни резултати през идващите месеци, което акцентира какъв брой несигурна е обстановката.

" Не е ясно по какъв начин ще приключи това. Дали ще приключи със съглашение посредством договаряния? Дали ще се проточи и ще забележим някаква версия на замразените спорове, които следим на други места? ", счита Сет Джоунс, шеф на Програмата за интернационална сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. " В момента има задоволителна поддръжка и украинците са подготвени да се бият, тъй че има мощна логичност на Украйна да бъде предоставено колкото се може повече ", разяснява Джоунс. " Колко дълго това може да продължи е отворен въпрос ", заключава той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР