На германския канцлер Ангела Меркел може да се наложи за

...
На германския канцлер Ангела Меркел може да се наложи за
Коментари Харесай

Германските либерали може да са проблем за Меркел след изборите

На немския канцлер Ангела Меркел може да се наложи за образува държавно управление с партия, чиято стратегия наподобява демократична, само че чийто водач споделя, че Гърция би трябвало да излезе от еврозоната, Русия може да задържи Крим, а бежанците би трябвало да се приберат в родината си.

Либералната, бизнес насочена партия дълго беше натурален съдружник на консерваторите на Меркел. Заедно с Християндемократичния съюз още по времето на Хелмут Кол те бяха натурален младши сътрудник. Такива бяха и във втория кабинет на Меркел сред 2009 и 2013 година Откакто излязоха от власта преди четири години обаче, на тях им се наложи да се трансформират и 38-годишният Кристиан Линднер оглавява настоящето им преобразяване.

" Ройтерс " отбелязва, че Линднер смущава немските политици с твърдата си линия по редица въпроси и тормози даже някои в партията на Меркел на фона на догатките, че вероятен вид за образуване на коалиция е така наречен " Ямайка " (консерватори, либерали и зелени). " Черният сюжет за Меркел е нежно болшинство с FDP, " споделя Франк Декер, политолог и наставник на тезата на Линден в университета в Бон, представен от организацията. " Тя не би имала избор. Би била наказана да ръководи с него. "

Проучванията дават на ХДС/ХСС и FDP общ резултат от към 45 на 100 и в случай че това се реализира, обединението " Ямайка " също може да наподобява примамлива, само че още по-трудна поради разликите сред трите партии.

За либералите обаче самото влизане в Народното събрание ще е събитие, откакто партията му претърпя проваляне на вота и взе едвам 4.8 на 100 от гласовете (под националния предел от 5 на 100 за влизане в парламента). Очаква се, че резултатът ѝ ще е двоен

Червени линии

Не би било пресилено да се твърди, че точно Линднер съумя да измъкне FDP от политическото тресавище. В немските медии могат да се видят съпоставения с френския президент Еманюел Макрон, те са и съвсем на една и съща възраст, а и и двамата имат високо самочувствие. На плакатите на партията наподобява тъмен, чернобял, гледащ не към камерата, като модел от остаряла реклама на " Келвин Клайн ".

За разлика от Макрон обаче Линднер не желае промени в еврозоната, нито бюджет и финансов министър - опция, която той отхвърли толкоз нападателно, че изненада даже някои от съдружниците си. Според програмата си либералите желаят да вкарат автоматизирани наказания за страните, които нарушават бюджетните правила на Евросъюза, да отстранен избавителния фонд на еврозоната и да улеснят процеса на овакантяване на еврозоната за страните, които го желаят. " Най-трудният въпрос е за дневния ред на бъдещето на Европа, " сподели Линднер в изявление за в. " Велт ам зонтаг ". " Опасявам се, че Меркел към този момент се е договорила за нови механизми на финансиране (за ЕС) с (френския президент) Еманюел) Макрон... Всичко върви в посока на финансови прехвърляния. Това е алена линия за нас. "

Особено постоянно е на прицел Гърция, чиято стопанска система, счита Линднер, би била забележителен тласък за стопанската система на страната. " Всички тези, които вървят на почивка до Майорка, биха ходили вместо това до гръцките острови, " сподели той. Миналата седмица.

Според капиталовия пълководец в " Блекрок " Мартин Люк има и риск рецесията в еврозоната да се завърне, в случай че FDP влезе в държавното управление - концепция, която самите либерали опровергават, настоявайки, че евродепутатите на партията като Александер Граф Ламбсдорф и Михаел Тойрер биха сдържали нападателните позиции и гаранитрали умерения курс. " Програмата ни единствено задава посока. Показва какво бихме създали, в случай че можехме да управляваме сами, което, несъмнено, няма да е допустимо, " твърди почитан източник в партията.

Същевременно доближени само че Меркел споделят, че опциите ѝ в връзките с Макрон и взаимната работа по еврозоната евентуално ще са по-ограничени, в случай че FDP са сътрудник - изключително в случай че Линднер стане финансов министър, какъвто даде сигнал, че желае да бъде. " Може да направи европейските сътрудници да изпитват носталгия по Волфганг Шойбле, " споделя един от помощниците на канцлера. От друга страна " Ройтерс " оповестиха още през юли, цитирайки източници от партията, че е допустимо Шойбле да бъде " рискуван " в хода на съдружните договаряния.

 Германските либерали може да са проблем за Меркел след изборите
© Ralph Orlowski, Reuters

Да взимаш гласове от " Алтернатива за Германия "

Ако FDP се окажат част от коалиция " Ямайка " със " Зелените ", мъчно ще могат да приложат радикалните си хрумвания на процедура, по тази причина някои в партията на Меркел избират тази настройка, чието име идва от цветовете на трите партии в нея.

Независимо от това обаче някои от изявленията на Линднер тормозят поради очевидния опит да се вземат гласове от крайнодясната " Алтернатива за Германия ". Така да вземем за пример той към този момент е предложил да се одобри анексирането на Крим като " трайно краткотрайно решение ", а предходната седмица настоя, че бежанците би трябвало да се принуждават да се върнат в родината си, когато мирът в близкоизточните им страни се възвърне - концепция, която партията му кардинално споделя, въпреки и с опцията да аплайват за удължение на престоя. В неделя Линднер разгласи пред медиите, че гледа на битката за третото място като на " конкуренция сред FDP и AfD " и жигосах " нападките " на " Зелените " към програмата си: " Могат да се занимават с нас, през днешния ден ние ще се занимаваме с политика! "

Проблемът е, че даже от FDP не са сигурни какъв брой от това е предизборна тактика поради несъразмерната взаимозависимост на обществения облик на партията от Линднер. В неделя той показа лист с 10 целта на либералите и измежду тях не преобладаваше крайната изразителност вид " Алтернатива за Германия " - говореха главно за потребността да се построи " най-хубавата просветителна система в света ", ангажимент за цифровизация (който и Меркел споделя), " баланс сред жителите и страната ", " демократична политика за миграция, в това число нов закон за миграцията ", " рационална енергийна политика ". Всъщност най-радикално звучащото измежду тях беше за потребността Германия да поеме " повече отговорност в света ".

Тези предстоящи стъпки повдигат въпроса дали реториката на Линднер не е фактически мощно предизборна, с цел да даде подтик на партията. Каквато и да е истината, част от посланията му наподобява се харесват и измежду членовете на AfD - 27 годишната Франциска Шрайбер от борда на " Млада опция " - младежкото крило на антиимигрантската партия - разгласи, че възприема AfD като " прекомерно дясна " и минава към либералите.

За FDP обаче провокациите занапред стартират даже случай на триумф - никоя партия от 1950 година не е успявала да от извънпарламентарна напряко да се изстреля във властта. Две трети от претендентите, които могат да завоюват места в Бундестага, до момента в никакъв случай не са работили там. Само един има опит на равнище държавно управление в Берлин. " Ще забележим научили ли са уроците от предишното, " споделя политологът Декер. " Вестерлеве беше превъзходен водач на опозицията, само че му беше мъчно. Линднер би трябвало да избегне тази орис, " добави той, имайки поради някогашния водач на либералите, който беше външен министър в предходното държавно управление.

" Зюддойче цайтунг " приказва и за още един проблем. " За четири години 38-годишният изцяло обърна партията към себе си... Нямаше битки за власт (и) Линднер можеше да търси личен състав със независимост, каквато не би могъл да употребява и самият Ханс-Дитрих Геншер, " написа изданието, имайки поради емблематичния водач и дълготраен външен министър, превел Германия през времето на обединяването. Сега обаче, даже да вземе към 10 на 100 от гласовете, Линднер ще има проблем с фрагментите. " Кой още (ще е във властта с изключение на него)? И може ли тази FDP още веднъж да ръководи? "

Изненадата на Макрон

Според " Франкфуртер алгемайне цайтунг " опасения от ролята на FDP в кабинета споделя и самият Макрон, само че по разнообразни аргументи - в действителност той е сюрпризиран от позициите на Линднер. Доскоро неговата партия " Република, напред! ", която завоюва парламентарните избори във Франция, само че още няма евродепутати, се готви за вота за Европарламент през 2019 година при интензивни и " изпълнени с доверие " контакти с FDP в границите на Алианса на либералите и демократите.

От друга страна Линднер и Макрон са по-близки, в сравнение с наподобяват, а по време на кандидатпрезидентската акция във Франция Линднер не се умори да поддържа някогашния капиталов банкер. " С успеха на Еманюел Макрон завоюва претендент, който не залага на разделения, а желае - както (искаме и) ние - да направи Европа по-добра. Това ни се вижда позитивно и за Германия. " И двамата са скептични за концепцията на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че всички страни в Европейски Съюз би трябвало да станат част от еврозоната.

Всъщност Макрон не се колебае за проевропейската ориентировка на FDP и има единствено едно мощно предпочитание за изборите - Меркел да остане канцлер, написа изданието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (133)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР