На фона на загубите, които „Ислямска държава“ търпи в Сирия

...
На фона на загубите, които „Ислямска държава“ търпи в Сирия
Коментари Харесай

Виртуалният халифат ще продължи да вирее и след победата над Ислямска държава в Сирия и Ирак

На фона на загубите, които „ Ислямска страна “ търпи в Сирия и Ирак, терористичната формация и нейните симпатизанти не престават да показват способността си да употребяват интернет, с цел да редаликализират, набират нови членове и въодушевяват актове на тероризъм в района и по света.
Според специалисти, опцията на джихадистите да създават и популяризират нови пропагандни материали се е съкратила значително, изключително откакто изгубиха контрола върху северния сирийски град Рака, който бяха провъзгласили за своя столица и седалище на своите медии.
В същото време обаче циркулацията на остаряло медийно наличие и лесният достъп до обществени медии е знак, че виртуалният халифат ще продължи да вирее в киберпространството известно още време, даже след окончателното рухване на „ Ислямска страна “.
" В момента имаме огромен проблем с нескрития интернет - извънредно елементарен е достъпът до безусловно десетки хиляди видеа, водещи към радикализация ", сподели Хани Фарид, учител по компютърни науки в Дартмутския лицей и консултант в организацията Проект за битка против екстремизма ( Counter Extremism Project) във Вашингтон.
По време на полемики по отношение на праватата и отговорностите на социаалните медийни платформи в ерата на световен екстремизъм Фарид съобщи, че въпреки най-големите мрежи Фейсбук, Гугъл и Twitter да смъкват радикалното ислямисткото наличие, към момента не са реализирани основни резултати, които да трансформират обстановката значително.
По думите му, фирмите се сблъскват с възходящ напън от страна на държавните управления за премахването на сдържание, подхранващо екстремистки настроения.
По-рано тази година Фейсбук разгласи, че създава нови стратегии за изкуствен интелект, които да разпознават екстремистките изявления, и нае хиляди хора, които да преглеждат наличие, за което се подозира, че подстрекава към принуждение.
Twitter на собствен ред оповести, че е деактивирал близо 300 000 акаунта, свързани с терористична активност, единствено през първата половина на годината.
В понеделник YouTube извести, че ще предприеме ограничения за свалянето на видеа, които демонстрират хора или групи, определяни като терористи от държавните управления на Съединени американски щати и Англия. Съгласно новата политика са изтрити хиляди клипове с присъединяване на убития джихадист Анвар ал Аулаки по отношение на историята на Исляма, записани много преди да се причисли към " Ал Кайда " и да стартира да предизвиква към принуждение против Съединени американски щати.
В отчет на Съвета по правата на индивида към Световния стопански конгрес от предишния месец софтуерните компании получиха предизвестие, че може да се окажат под ударите на държавни регулации за ограничение свободата на словото, в случай че не спрат публикуването на наличие с принуждение от " Ислямска страна " и разпространението на дезинформация.
Според някои данни, цифровата агитация на групировката е тласнала над 30 000 души да пропътуват хиляди километри, с цел да се причислят към джихадистите. Докладът бе оповестен в Wired - списание, което се концентрира върху метода, по който новите технологии въздействат на културата, стопанската система и политиката.
Борбата продължава
Експерти настояват, че ограниченията за ограничение на киберпространството за терористични действия може да се окажат потребни, само че в това време предизвестяват, че те няма по какъв начин да попречат на терористичните групировки да популяризират пропагандни материали онлайн.
Според Фран Таунсенд, някогашен консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, терористичните групи непрекъснато се развиват в интернет, защото новите ограничения за сигурност ги тласкат към по-трудни за следене платформи, като криптирани приложения, да вземем за пример WhatsApp и Telegram, както и платформи за шерване на файлове, като Гугъл Drive.
По думите й, причинителят на нападението в Ню Йорк от предишния месец Сайфуло Саипов е употребявал Telegram, с цел да избегне вниманието на управляващите за битка с тероризма в Съединени американски щати.
" Той е комуникирал интензивно в чатовете на Телеграм. Той ги е търсил, съумял е да ги откри и е съумял да организира връзка в криптираното приложение, с което е избегнал органите на реда ", сподели Таунсенд.
Според управляващите, Саипов е изгледал 90 пропагандни видеа на " Ислямска страна " онлайн,а 4000 изображения с екстремистко наличие са били открити на телефона му, в това число указания за осъществяване на офанзиви с автомобил.
И до момента в който държавните управления засилват битката си против джихадистката агитация онлайн, специалисти предизвестяват, че обезверени, терористичните групи и техните вълци-единаци и симпатизанти може да отмъстят.
Миналата седмица към 800 учебни уеб страницата на територията на Съединени американски щати бяха атакувани от хакери, симпатизанти на " Ислямска страна ". В продължение на часове потребителите бяха пренасочвани към пропагандно наличие с видеа на групировката и фотоси на някогашния иракски деспот Саддам Хюсеин.
Съобщения за сходни офанзиви постъпиха и от Европа. В Швеция в продължение на половин час частната радиостанция MiX Megapil излъчваше ария в поддръжка на джихада.
Глобален отговор
Експертите са безапелационни, че за реализиране на победа над екстремизма и тероризма, има потребност от съгласуван интернационален отговор предвид на обстоятелството, че обществените медии не престават да минават граници и юрисдикции.
Миналия месец Фейсбук, Twitter, Гугъл и Групата на седемте развити стопански системи (G-7) сплотиха сили против джихадистката онлайн агитация и дадоха обещание отстраняват наличие в границите на два часа след качването му.
" Нашите европейски сътрудници, въпреки и малко позакъснели, се заеха съществено с казуса ", сподели Таунсенд. Тя добави, че Западът обръща повече внимание на физическата битка против " Ислямска страна " за сметка на войната в киберпространството.
" Имаме много опит в борбите във физическото пространство, само че сме закъснели в преследването в интернет ", уточни тя. Според нея сложността на проблематиката изисква дейности даже на локално равнище.
" Обществеността може да стане катализатор. Когато някой попадне на джихадистка агитация и има опция за 50 секунди да подаде сигнал на Twitter посредством едно натискане на бутон, това би имало значително значение ", сподели в умозаключение специалистът.
Voice of America
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР