На фона на зачестилите случаи на домашното насилие през последните

...
На фона на зачестилите случаи на домашното насилие през последните
Коментари Харесай

76% от българите отчитат домашното насилие като сериозен проблем

На фона на зачестилите случаи на домашното принуждение през последните седмици  76% от българите считат, че това е сериозен проблем.

Според изследване на " Маркет линкс " честите случаи на домашно принуждение и проявената особена свирепост в някои от тях, както и невъзможността на институциите да реагират съответно, доведоха до социална консолидация на равнища, които не са постоянно срещани у нас. Изследването е направено взаимно с бТВ измежду 1012 лица над 18 години в интервала 11 - 18 август по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

в цялата страна, както и нейната дълготрайност демонстрираха, че има насъбрана обществена сила против пълзящата нормализация на насилието.

Над 70% е поддръжката за адресиращи това събитие. Нито една национална идея от последните години не наподобява да е постигнала сходно обединяване, сочи изследването.
 Снимка 631340
Източник:

В тази обстановка още веднъж на ход са българските институции. По данни на изследването към 30% от интервюираните се съмнняват, че законовите промени ще имат резултат, както и че виновните органи имат задоволително потенциал, с цел да ползват законовата рамка.

В разгара на лятото и два месеца преди локалните избори политическото напрежение спада, а политическите сили и техните водачи значително резервират своите позиции от началото на лятото.

Докато след спешната обстановка към образуването на управническата коалиция всеки 9-ти смяташе, че страната се развива в отрицателна посока, то през август това мнение е споделено от всеки шести.

През това време обаче терзанията на жителите по отношение на тяхното материално положение се ускоряват. Подобна тревога по време на летния сезон е не толкоз типична настройка, само че инфлацията и разноските за летните отпуски, са евентуалните фактори с най-висока тежест. И макар релативно позитивните упования за бъдещото материално положение и неналичието на популистка политическа акция за предварителни избори, не е изключено есента или зимата да има по-високо обществено напрежение, показват от " Маркет линкс ".
 Ниски, само че постоянни рейтинги на властта и водачите, мери
Ниски, само че постоянни рейтинги на властта и водачите, мери " Маркет линкс "

Рейтингът на президента се движи към един паритетет и публичен консенсус по утвърждението му наподобява загубен вечно

В тази обстановка публичното доверие в основополагащите институции остава на ниско равнище. Действията на държавното управление евентуално мъчно ще разширят обществената база на неговата поддръжка. Народното събрание към този момент е с над 10% доверие след сериозните равнища от 9% на старта на своята работа.

Ниско е доверието и към правораздавателните институции, а по-специално- съд и прокуратура. Случаите на домашно принуждение през последните седмици и методът, по който бяха обществено признати, в допълнение затвърдиха усещането у болшинството жители, че са налице основни дефицити в работата на съда и прокуратурата.

В същото време случаите на домашно принуждение не престават да заливат.  Софийска районна прокуратура притегли към наказателна отговорност следващ мъж, нанесъл телесна щета на жена, с която живее във фактическо общуване.

Случаят е от 24 август, когато в жилище в ж.к. " Сухата река " в София, обвиненият Д.Б. нанесъл удар с предмет в региона на ръката на дамата, като й предизвикал лека телесна щета.

По случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 131, алинея 1, т. 5а вр. член 130, алинея 2 от Наказателен кодекс. Оказва се, обвиненият е осъждан. Предвид опцията да извърши друго закононарушение, той е арестуван за период до 72 часа.

Предстои да бъде импортирано искане в съда за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража " по отношение на 52-годишния мъж.
 Полицаите с методически инструкции за деяние при домашно принуждение
Полицаите с методически инструкции за деяние при домашно принуждение

Безплатна адвокатска помощ, повече психолози и указател - част от ограниченията на страната против насилието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР