На фона на влошените полско-украински отношения, Варшава реши да си

...
На фона на влошените полско-украински отношения, Варшава реши да си
Коментари Харесай

Полското външно министерство реши, че Германия иска да остави страната им без пари

На фона на влошените полско-украински връзки, Варшава реши да си напомни обичайния " немски зложелател ". Заместник-външният министър на Полша Павел Яблонски упрекна Берлин, че възнамерява да блокира стратегически вложения за Полша в опит да смъкна от власт ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS).

На фона на влошените полско-украински връзки, Варшава реши да си напомни обичайния " немски зложелател ". Заместник-външният министър на Полша Павел Яблонски упрекна Берлин, че възнамерява да блокира стратегически вложения за Полша в опит да смъкна от власт ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS).

„ Германия ще направи всичко, с цел да блокира тези вложения. Те ще създадат всичко, с цел да сменят държавното управление, което прави тези вложения, а мотивацията е да отстранен конкуренцията “, сподели дипломатът.

По думите на Яблонски, това се отнася за вложенията на Варшава в развиването на нуклеарната енергетика, централният хъб за връзки, пристанището в Свиноуйсце и плановете за възстановяване на навигацията по река Одер. Твърди се, че Берлин ще се опита да резервира обстановката, в която Полша ще е принудена да прибягва до немски компании в тези области.

Напоследък един елементарен принцип стартира да работи за „ Право и правдивост “: в случай че не знаете защо да говорите, карайте се и ругайте Германия. Дори в случай че този доста „ провокативен “ принцип наподобява не е директно обвързван с Берлин. Това проработи и в тази ситуация с изявлението на ръководителя на фракцията на Европейската национална партия в Европейския парламент, немския политик Манфред Вебер.

В изявление за немския ефирен канал ZDF той означи, че в Европа " всяка партия би трябвало да признава върховенството на закона ". Това беше признато от проправителствените полски издания като офанзива против PiS, която е „ систематично атакувана от бранителите на върховенството на закона и самостоятелните медии “.

„ Германия има проект да трансформира Европейския съюз в централно следена страна “, сподели Яблонски. „ Това не е доктрина на конспирацията, а публично политическо искане. Манфред Вебер преди малко призна, че управляващите на „ Право и правдивост “ са най-големият му зложелател. Това е идната му офанзива против полското държавно управление. “

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки също не пропусна да се означи. Той заяви, че Вебер е " прекрачил границата ". Като „ началник на полското държавно управление, представляващ демократично определеното болшинство от Сейма, няма да разреша изборите на полския народ да бъдат очерняни по този метод “, сподели Моравецки. Обвинявате ни, че нарушаваме демократичните правила? Моля, кажете на милиони поляци за това в ефирен двубой. Каня ви на спор на 2 октомври. "

Разбира се, разбираемо е, че Моравецки се възползва от „ учтивостта “ на водача на Европейската национална партия, с цел да налее по този метод нафта в изборната машина на „ Право и правдивост “. Гласуването за изборите за полски парламент ще се организира в края на октомври - началото на ноември тази година. Оттук " назначението " от премиера на дата за дебата при започване на октомври очевидно наподобява като предпочитание сходна полемика да се употребява за предизборни цели.

Също по този начин е ясно, че без значение дали Вебер приема предизвикването на Моравецки за политически двубой или не, ръководещата полска партия посредством него ще се опита да удари главния си съперник, опозиционната Гражданска платформа и нейния началник Доналд Туск. В същото време обаче PiS, волно или несъзнателно, очерта трендове, които опонират на дългогодишната й агитация за „ повдигащата се от колене Полша “.

Ако Варшава „ закупи суверенитет “ само с „ Право и правдивост “, тогава по какъв начин Германия може да го смъкна с едно щракане на пръсти, блокирайки полските стратегически вложения и всъщност унищожавайки полската стопанска система? И какво друго може да направи Берлин в този случай?

Това важи и за евроатлантическото партньорство на Варшава с Вашингтон. Преди това ръководещата партия се похвали, че следените от Америка мултинационални корпорации наподобява са подготвени да влагат милиарди в Полша, в това число в построяването на инфраструктура. Говорейки за опасността за „ стратегическите вложения “, може би Яблонски е имал поради също, че германците могат да разубедят американците да влагат в Полша.

Полските обвинявания получават изключително измерение, когато партията „ Алтернатива за Германия “ (AfD) набира скорост в прилежащата страна, предизвиквайки нараснала угриженост в Полша. Така неотдавна фракцията на AfD в градския съвет на Кверфурт пое самодейността да се откаже от добросъседските връзки с полските градове Гижицко и Паечно и вместо това да влезе в ново партньорство с съветския Ростов на Дон.

Този индикатор, наред с доста други, се следи от близко в Полша. Перспективата „ Алтернатива за Германия ” да бъде приета за допустима за съдружни съглашения от „ старите ” немски партии стартира съществено да плаши Варшава. Преди всичко тези полски сили, които следват европейския мейнстрийм.

Но за „ Право и правдивост “, които се сблъскват с Европейската национална партия, идването на AfD на мястото на сътрудниците на Вебер наподобява като подмяна на ряпата с хрян /по поговорката „ хрянът не е по-сладък от ряпата “ – б. пр./.

И нищо, че Алтернатива за Германия към момента няма сътрудник в Полша. Ала за Европейската национална партия това е Гражданската платформа, чието завръщане на власт толкоз нетърпеливо попречва ПиС.

Тактически офанзивата на Право и правдивост против европейските съдружници на Гражданската платформа е разбираема в този подтекст. Но какво ще направи Варшава, в случай че в Германия въздействието върху външната политика се упражнява от AfD, която няма контакт с никакви полски партии, с чиито водачи ще бъде невероятно да се договаря поверително? Това ще бъде съществено предизвикателство за Полша.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР