На фона на увеличаването на кризите, пред които е изправено

...
На фона на увеличаването на кризите, пред които е изправено
Коментари Харесай

Шефът на ООН към световните лидери: Намерете изход от тази бъркотия

На фона на увеличението на рецесиите, пред които е изправено човечеството, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани през вчерашния ден международните водачи, които ще се съберат идната седмица в Ню Йорк, да намерят решение за намиране на излаз от сложната геополитическа обстановка, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

" Ще се съберем в миг, когато човечеството е изправено пред големи провокации - от усилването на климатичната рецесия до ескалацията на споровете, минавайки през международната рецесия с разноските за живот, внезапното увеличение на неравенствата и зрелищните разтърсвания в света на технологиите ", сподели Гутериш пред публицисти. Той приказва няколко дни преди началото на общите политически диспути в Общото заседание на Организация на обединените нации, където са предстоящи десетки държавни глави и държавни ръководители.

" Хората чакат водачите им да намерят решение за излизане от тази неразбория ", сподели той и осъди фрагментацията по света, която по думите му понижава потенциала на интернационалната общественост да реагира при рецесии. Войната в Украйна " е основен фактор за изострянето на геополитическите разделения. Така че едно вероятно решение, мир в Украйна съгласно Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право ще бъде доста значимо за понижаване на геополитическите разделения ", означи той.

Гутериш уточни, че идната седмица ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, с съветския външен министър Сергей Лавров и че ще бъде изработен опит за възкръсване на черноморската зърнена договорка. Договорено под егидата на Анкара и Организация на обединените нации през лятото на 2022 година, това съглашение имаше за цел да обезпечи безвреден експорт на зърно през украинските пристанища на Черно море. Русия обаче се отдръпна през юли тази година от съглашението, което е значимо за международната продоволствена сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР