На фона на усилията на Европейския съюз да декарбонизира икономиката

...
На фона на усилията на Европейския съюз да декарбонизира икономиката
Коментари Харесай

Търговската битка на Китай с Европа, която застрашава зеления преход на Съюза

На фона на напъните на Европейския съюз да декарбонизира стопанската система на блока, Китай лимитира износа на сериозни минерали. Това ще засегне основни браншове. Китай е най-големият производител на два минерала - галий и германий, които ще бъдат обект на ограничавания за експорт идващия месец. Проблемът, че те са от голямо значение за промишлеността за произвеждане на полупроводници, секторите на телекомуникациите и електрическите транспортни средства. Европейски Съюз получава 71% от своя галий от Китай и 45% от своя германий.

Този ход идва няколко седмици откакто Европейски Съюз стартира тактика за икономическа сигурност, която цели контрол върху износа на сериозни технологии и може да ограничи изходящите вложения. Блокът се стреми към по-голяма сигурност, на фона на това, че страни като Китай и Русия от ден на ден употребяват търговията и контрола на сериозни доставки за реализиране на политически и даже военни цели, написа Bloomberg.

" Суровата действителност е, че на Запада ще му би трябвало най-малко десетилетие, с цел да понижи риска от веригите за доставки на минерали в Китай ", това счита Симоне Талиапиетра от мозъчния концерн Bruegel в Брюксел По думите му дейностите на Китай сега са съществено увещание за това " кой има превъзходство в тази игра ".
 Веригите за доставка на редкоземни метали са в безпорядък. Световният хегемон в добива им към този момент не приветлив на света
Веригите за доставка на редкоземни метали са в безпорядък. Световният хегемон в добива им към този момент не приветлив на света

Нуждата от повече източници на доставки е жизненоважна

Европейски Съюз получи тежък удар и добър урок, когато Русия нахлу в Украйна предходната година. Настъпи огромна инфлация, имаше опасания, че цели промишлености може да се срутен, тъй като блокът се втурна да търси нови доставки на нефт и газ. Някои от държавите-членки на блока разчитаха прекомерно на евтиния съветски недопечен нефт и газ.

Същото се вижда в политиката на Европейски Съюз по отношение на Китай, като някои от страните не желаят да изложат на риск комерсиалните си връзки с втората по величина стопанска система в света.

Пазарът на Китай на стойност 6,8 трилиона $ е огромна дестинация за експорт на автомобил,, фармацевтични артикули и машини от европа.

Големи имена като немските автомобилни производители като Volkswagen, Mercedes-Benz и Bayerische Motoren Werke имат заводи в Китай и трите производителя в този момент продават повече транспортни средства в Китай, в сравнение с другите пазари.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен твърди, че блокът би трябвало да " понижи риска " от Китай, само че без цялостно " отделяне ".

Законът за сериозните първични материали на Европейски Съюз започва през март. Той има за цел да се облекчи финансирането и разрешаването на нови планове за рандеман и пречистване и да се сключат търговски съюзи, с цел да понижи зависимостта на блока от китайски снабдители. Идеята също е да се класифицират като първични материали от първостепенно значение в новия Закон. Европейски Съюз ще се стреми да усили вътрешното произвеждане и да понижи зависимостта от вноса.

Държавите-членки подхващат още по-строги ограничения. Нидерландското държавно управление предходната седмица разгласи ограничения, които ще попречат на компанията ASML Holding NV, която има монопол върху машините, нужни за производството на най-модерните полупроводници, да продаде част от оборудването си на Китай.
 Съединени американски щати желае да отнеме короната на Китай при редкоземните минерали
Съединени американски щати желае да отнеме короната на Китай при редкоземните минерали

Те се употребяват в едни от най-важните за бъдещето технологии - смарт телефони, електрически автомобили, вятърни турбини и други

Ескалацията на напрежението може да заплаши осъществяването на задачите на блока за декарбонизиране на стопанската система.

Ограниченията за експорт на упоменатите минерали от Китай идва, когато Европейски Съюз подхваща невиждана промяна за понижаване на въглеродните излъчвания в целия блок - от производството на сила до селското стопанство и превоза. Зелената договорка има за цел е районът да стане въглеродно безпристрастен до 2050 година Ето за какво ще е необходим достъп до големи количества сериозни материали, които се употребяват за производството на слънчеви панели до електрически транспортни средства.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР