На фона на ужаса от атаките на Хамас срещу Израел

...
На фона на ужаса от атаките на Хамас срещу Израел
Коментари Харесай

Какви са правилата на войната и спазват ли се в Израел и Газа?

На фона на ужаса от офанзивите на Хамас против Израел и отговора на израелската войска в Газа апелите заваляха и към двете страни: “Спазвайте интернационалното право ”. Както Израел, по този начин и Газа бяха обвинявания в нарушавания. Но какви са разпоредбите на войната, които би трябвало да ръководят сходен вид спорове?

„ Цивилните не би трябвало да стават мишена… “

Разрешените способи и средства за водене на война са подбудени от интернационалното филантропично право. То е познато като “jus in bello ” и включва Женевските конвенции от 1949 година и протоколите от 1977 година

Основен принцип на интернационалното филантропично право, който е използван за всички участници, е, че цивилни не би трябвало да бъдат атакувани. То гласи, че офанзива не би трябвало да се прави, в случай че се „ чака да аргументи инцидентна загуба на граждански живот, пострадване на цивилни, вреди на цивилни обекти или композиция от тях “.

Има доста други разпореждания, които не разрешават взимането на заложници, несъразмерното заличаване и заграбване на имущество и нападенията против лечебни заведения. Друга наредба гласи, че достъпът до филантропична помощ за цивилни в потребност би трябвало да бъде позволен.

Самозащита

В интернационалното право jus ad bellum се отнася и до изискванията, при които страните могат да прибягнат до война или да употребяват въоръжена мощ.

Самозащитата е едно от оправданията за война, като член 51 от Хартата на Организация на обединените нации резервира това право „ в случай че възникне въоръжено нахлуване “. Именно на това се базира и Израел при офанзивата си.

Упражняването на това право на самозащита обаче към момента е предмет на интернационалното филантропично право. С други думи, законното практикуване на самоотбрана не разрешава на страната да прибягва до неограничени средства и е предмет на jus in bello за минимизиране на страданието във въоръжени спорове.

Това ще стане все по-голям проблем през идващите дни, когато вниманието се насочи към Газа.

Във вторник висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели:

„ Израел има право да се пази (себе си), само че това би трябвало да бъде направено в сходство с интернационалното право, филантропичното право. ”

Съществува и интернационално наказателно право, което е в юрисдикцията на интернационалния углавен съд и националните съдилища

МНС има пълномощия над физически лица за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид. В лимитирана степен то има пълномощия при закононарушението експанзия (водене на противозаконна война). МНС разказва военните закононарушения като „ тежки нарушавания на Женевските конвенции “. Това включва нарушавания на интернационалното филантропично право, в това число някои от наредбите, разказани нагоре.

Престъпленията против човечеството включват ликвидиране, изтребване и депортиране или принудително пренасяне на население

„ когато са осъществени като част от необятно публикувана или систематична офанзива, ориентирана против което и да е цивилно население, със познание за офанзивата “.

Военните закононарушения и закононарушенията против човечеството наподобяват най-вероятните закононарушения, които да бъдат разследвани и упрекнати в подтекста на сегашния спор.

И двете страни са изправени пред обвинявания в геноцид, макар че това е по-трудно закононарушение за наказателно гонене, забраняващо „ действия, осъществени с желание да се унищожи, напълно или отчасти, национална, етническа, расова или религиозна група “. За разлика от военните закононарушения, закононарушенията против човечеството и геноцидът не е належащо да се свързват с въоръжен спор.

Израел не е член на Международния углавен съд. Палестина се причисли през 2015 година и закононарушенията, осъществени на територията на Палестина (от всеки жител, в това число не-палестинци) и от палестински жители (на нейната територия или отвън нея), могат да попаднат в юрисдикцията на ICC.

През 2021 година МНС стартира следствие на хипотетични военни закононарушения в палестинските територии, осъществени както от израелци, по този начин и от палестинци по време на войната в Газа през 2014 година Израел гневно се съпротивлява на следствието.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР