На фона на решенията на редица големи централни банки, пред

...
На фона на решенията на редица големи централни банки, пред
Коментари Харесай

Да очакваме ли промяна на лихвите у нас през следващите 3 месеца

На фона на решенията на редица огромни централни банки, пред доста хора у нас разумно поражда въпроса по кое време и в България лихвите ще тръгнат нагоре. Гражданите, които има заеми се безпокоят по тази тематика, а хората с депозити чакат отговорите с вяра.

Добре е да се знае, че що се отнася до левовите депозити и заеми за популацията, повдигането на лихвите на Европейската централна банка нямат аналогично директно и бързо отражение у нас. И това се вижда от данните на Българска народна банка. Според формалното известие на Централната ни банка за юни 2022-а, междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се намалява с 0,25 процентни пункта (пр. п.) до 7,56%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0,28 прочие п. до 8%.

При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % спада с 0,05 прочие п. до 2,49%, а ГПР се покачва с 0,01 прочие п. до 2,79%. Средният лихвен % по другите заеми в левове понижава с 0,23 прочие п. до 2,99%.

През юни 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове спада с 0,05 прочие п. до 14,72%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове - с 0,04 прочие п. до 20,39%. Както се вижда, регистрирано е всеобщо намаляване за заемите за популацията, до момента в който при бизнеса нещата не стоят по този начин еднопосочно.

Защо всичко това се случва? Дали обстановката е идентична и за новоотпуснатите заеми и за към този момент предоставените заеми за жилища и ползване? Какво може да чакат хората през идващото тримесечие? За да отговорим на тези въпроси би трябвало да се знаят няколко неща.

На първо място, цената на левовите заеми за популацията зависи от цената и количеството на левовия запас с който разполагат баните. Тази обязаност е заложена законово. В този смисъл лихвата по към този момент отпуснатите заеми може да се повиши единствено в случай че има покачване на цената на привлечените средства в левове от популацията. С други думи, в случай че банковия бранш качи лихвите по левовите депозити за жителите.

В този подтекст е добре да се види каква е обстановката в тази сфера. Отново съгласно Българска народна банка, през юни 2022 година междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове спада с 0,03 прочие п. до 0,1%, а по тези в евро се покачва с 0,03 прочие п. до 0,14%.

Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро се резервират на равнища от 0%. Средният лихвен % по депозитите, контрактувани за прилагане след предупреждение в левове остава на равнище от 0,13%, а по тези в евро спада с 0,01 прочие п. до 0,17%.

От данните на Българска народна банка се вижда, че растеж в цената на депозитите няма , а и притокът им (ръста им) в банките продължава, тъй че не се обрисува дефицит на този запас. Поради това в околните три месеца няма причина за увеличение на лихвите по към този момент отпуснатите левови заеми за популацията. Във всеки случай някакво нарастване на лихвите по тези заеми може да се чака едвам когато междинната рента по левовите депозити на популацията надвиши 0,5% годишно и се задържи на това по-високо равнище два-три месеца и/или продължи да пораства.

При новоотпусканите заеми за жителите, повишаване на лихвата и на Годишния % на разноските през идващите три месеца може да има, в случай че банките преценяват, че риска в икономическата среда се е нараснал поради понижаване на покупателната дарба на приходите на популацията и/или поради стесняване на икономическата интензивност и на заетостта.

Тук обаче съществено въздействие ще има и различен фактор и той е мощната конкуренция на банките в областта на потребителските, стоковите и жилищните заеми. Именно тази конкуренция ще притиска банките да държат лихвите по тези заеми ниски, в случай че средата не се утежни внезапно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР