На фона на рекордните пари за здраве за догодина –

...
На фона на рекордните пари за здраве за догодина –
Коментари Харесай

Милка Василева: Специалистите по здравни грижи са недооценени, а отношението към тях е унизително

На фона на рекордните пари за здраве за следващата година – 8 млрд лв. – медицински сестри, акушери, фелдшери, рехабилитатори и лаборанти написаха отворено писмо до премиера, предедателя на комисията по опазване на здравето и здравния министър. Те още веднъж сигнализират за острия кадрови недостиг, ниските заплати и неприятните условия на труд.

Председателят на Асоциацията по здравни грижи Милка Василева съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “, че сериозната липса на медицински личен състав е опасност за националната сигурност на страната ни.

Здравеопазването е обща отговорност както на хората, по този начин и на страната. Благодарение обаче на недалновидни политически решения през последните 20 години, нашето съсловие е подложено на унизително и надменно отношение, безапелационна беше Василева.
В бюджета за 2024 година Са заложени повече пари за здраве, само че те няма да стигнат до хората в бранша, които от години остават недофинансирани. Парите отиват по най-различни места, тъй като в клиничните пътеки не е регламентиран трудът на нито един от медицинските експерти. Поради тази причина в другите лечебни заведения, според от това каква благосъстоятелност са те, средствата се разпределят по друг метод. Медицинските сестри, като недооценено съсловие, още веднъж са на последно място по приемане на тези средства.
Според изпълнителния шеф на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович ”, Стара Загора проф. Йовчо Йовчев, изискванията на труд в лечебните заведения са обект на принципала. Той уточни, че в ръководената от него болница междинната месечна работна заплата за здравна сестра доближава от 2700 лева До 3200 лева В взаимозависимост от клиниката.

Милка Василева уточни още, че за момента не се възнамеряват ефикасни протестни дейности от страна на медицинските експерти, с цел да се случват земетресения в здравната система.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР