На фона на провала на сделката за зърно и затварянето

...
На фона на провала на сделката за зърно и затварянето
Коментари Харесай

Полша прати на Брюксел сметката за транзита на украинско зърно - поне 1 млрд. евро

На фона на неуспеха на договорката за зърно и затварянето на " зърнения кулоар ", Полша съобщи, че нужните вложения в развиването на логистичната ѝ инфраструктура за увеличение на износа на украинско зърно и други селскостопански артикули възлизат на най-малко 1 милиард евро, написа УНИАН.

Според Polskie Radio 24 съответните калкулации към този момент са предадени на Европейската комисия. Полша съобщи, че са нужни минимум 500 милиона евро за разширение на граничните терминали за тежкотоварни транспортни средства (Дорогуск-Ягодин, Гребене-Рава-Руска, Корчова-Краковец) и железопътната инфраструктура в Пшемисл.

Полша счита тези вложения за предпочитани. Съобщава се още, че втората част от сумата, т.е. вторите 500 милиона евро ще бъдат изразходвани за модернизиране на железопътните гранични пунктове сред Полша и Украйна, създаване на терминали за камиони и развиване на инфраструктурата за ръководство на товарния трафик на границата.

" В Европа се дискутира по какъв начин да се обезпечи износът на украинско зърно за международните пазари. Част от този експорт минава директно през полско-украинската граница, само че за увеличение на размерите са нужни вложения в инфраструктура... средства от Европейски Съюз за тези цели бяха оповестени преди няколко месеца от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, само че без да даде конкретика. Полша в отговор на дейностите на Русия показа подробни калкулации на нужните вложения на дипломати и чиновници на Европейски Съюз “, се споделя в известието.

Ситуацията с украинското зърно и позицията на Полша

През пролетта на 2023 година редица европейски страни едностранно не разрешиха вноса на украинско зърно на своя територия.

По-късно се намеси Европейската комисия и реализира компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Беше решено, че тези страни могат да блокират продажбата на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на тяхна територия. В същото време упоменатите страни се съгласиха да не попречват преноса на селскостопански артикули към други страни.

През юни 2023 година възбраната за импорт на украинско зърно беше удължена до 15 септември. Преди дни Полша разгласи, че има намерение да продължи възбраната и след 15 септември. Беше обявено, че това ще се случи, в случай че Европейската комисия не удължи възбраната за импорт на украинско зърно. Полша акцентира, че това е стъпка " не против украинците, а в отбрана на полските фермери ".

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР